Prima pagină » Stiri si curiozitati » Trompeta îngerilor: Plantă otrăvitoare cu efecte halucinogene. Cât de sigură este pentru a fi plantată în curte
Trompeta îngerilor: Plantă otrăvitoare cu efecte halucinogene. Cât de sigură este pentru a fi plantată în curte

Trompeta îngerilor: Plantă otrăvitoare cu efecte halucinogene. Cât de sigură este pentru a fi plantată în curte

29 sept. 2023, 10:24,
în Stiri si curiozitati

Trompeta îngerilor este o plantă ornamentală deosebit de frumoasă, care de obicei este sigură pentru cultivare. Cu toate acestea, dacă este consumată, florile și frunzele pot fi extrem de otrăvitoare. Când vine vorba de plantele cu flori frumoase, natura a fost întotdeauna puțin înșelătoare, în special pentru animalele și oamenii curioși. Până la urmă, există un motiv pentru care belladonna, chiar și cu nuanțele sale intrigante de magenta și roz, a primit porecla „belladonna mortală”.

Dar există o altă plantă numită trompeta îngerului, care conține aceeași tip de compuși toxici ca și belladonna, și poate fi la fel de periculoasă atunci când este consumată. Trompeta îngerului (Brugmansia) este o plantă cu flori perene din familia Solanaceelor, cu flori în formă de trompetă care atârnă în jos , de obicei în nuanțe de alb, galben, portocaliu, roșu sau roz. Arborii și arbuștii de trompeta îngerului se dezvoltă în climat cald, ceea ce îi face potriviți pentru grădinăritul în sere, iar frumoasele flori în formă de clopot emit un parfum plăcut în timpul nopțîi pentru a atrage colibri și molii în scopul polenizării.

Utilizările și efectele halucinogene ale trompetei îngerilor

Trompeta îngerului a fost tradițional folosită în medicina populară pentru tratarea unei game variate de afecțiuni, de la durere la răni și multe altele. Cu toate acestea, în timp ce planta trompeta îngerului nu este utilizată în medicina modernă, medicamentele anticolinergice, care sunt derivate din diferiți compuși găsiți în această plantă, sunt prescrise în mod obișnuit pentru afecțiuni precum greață, alergii, astm, boală pulmonară obstructivă cronică, transpirație excesivă (hiperhidroză), boală cardiovasculară, boala Parkinson, incontinență urinară, tulburări de somn, depresie, afecțiuni oculare. Deși planta trompeta îngerului este frumoasă la vedere, anumiți alcaloizi din frunze, flori și semințe sunt considerați toxici, precum atropine, scopolamine sau hiosciamină.

Toți cei trei compuși sunt anticolinergici, ceea ce înseamnă că blochează neurotransmițătorul acetilcolină, un compus responsabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Drept rezultat, compușii anticolinergici pot inhiba sistemul nervos parasimpatic și pot afecta inima, sistemul digestiv și altele. Conform cercetărilor, ingestia a doar zece flori de trompetă îngerului poate duce la moarte prin intoxicare. Potrivit Institutului Național privind Abuzul de Droguri, halucinogenele sunt substanțe care alterează gândurile, sentimentele și conștiența unei persoane. Drogurile halucinogene provoacă senzațîi senzoriale care par reale, dar nu sunt. S-a demonstrat că trompeta îngerului cauzează o serie de simptome legate de modificările în percepție, inclusiv confuzie, delir, gânduri și idei rătăcitoare, precum și halucinațîi auditive și vizuale.

Plantele de trompetă îngerului nu sunt ilegale, și cei mai mulți grădinari le pot cultiva în siguranță fără a rișca otrăvirea accidentală. Cu toate acestea, unele state, precum Louisiana, au legi care fac ilegală cultivarea și procesarea plantelor halucinogene în scopul consumului uman. Mai este important de menționat că, deși aceste flori nu sunt ilegal a fi utilizate pentru efectul lor halucinogen, ele sunt extrem de otrăvitoare.

Simptome și tratament în caz de otrăvire

Mai multe studii de caz au descris efectele dăunătoare și toxice ale ingerării acestei plante. Conform literaturii de specialitate, cele mai comune simptome ale otrăvirii cu trompetă îngerului includ pupile dilatate, vedere încețoșată, gastropareză, balonare, slăbiciune musculară, halucinații, paralizie, ritm cardiac rapid (tahicardie), pierderi de memorie, insuficiență respiratorie, schimbări emoționale și mentale bruște. Multe dintre aceste simptome variază în gravitate în funcție de cantitatea care a fost ingestată, cantitățile mari putând provoca decesul.

Tratamentul este necesar pentru a ajuta la reducerea efectelor otrăvii sau a toxinei și, dacă este necesar, pentru a stabiliza funcțiile vitale ale persoanei. În cazul otrăvirii cu trompeta îngerului, tratamentul poate include detoxifiere, medicamente și monitorizarea de către medici, până când simptomele se ameliorează.
Detoxifierea presupune administrarea de cărbune activ pentru a ajuta la prevenirea absorbției ulterioare a substanțelor toxice. Cu toate acestea, în cazurile de otrăvire moderată sau severă, lavajul gastric (pomparea stomacului) sau îndepărtarea endoscopică a plantei pot fi, de asemenea, necesare. Utilizarea cărbunelui activ ca prim ajutor este exact ceea ce îl face atât de periculos pentru consumul regulat, deoarece poate interfera cu oricare medicament pe care l-ați luat în ziua respectivă. Ar trebui să consumați cărbune activ doar dacă vă este indicat de un medic.

În unele cazuri, medicamentele sunt necesare pentru otrăvirea severă cu trompeta îngerului, în special pentru simptome precum delirul. Un antidot numit salicilat de fiziostigmină poate fi administrat rapid intravenos pentru a ajuta la neutralizarea toxinelor care au fost deja absorbite. Și în unele cazuri, benzodiazepinele pot fi utilizate pentru a ajuta la calmarea sau sedarea pacientului în timpul tratamentului. Monitorizarea este importantă pentru a ajuta la identificarea oricăror simptome emergente și pentru a urmări cât de eficient este tratamentul. În general, aceasta implică administrarea de lichide suplimentare pentru a menține hidratarea persoanei și urmărirea constantă a funcțiilor vitale.

Deși planta trompeta îngerului poate fi o adiție superbă în oricare grădină sau seră, este important să înțelegeți că această plantă conține compuși care sunt toxici pentru oameni și animale. Ingestia frunzelor, florilor sau semințelor de trompetă îngerului poate duce la otrăvire severă, sau în unele cazuri, la deces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *