Prima pagină » Magazin » Tromboza venoasa: simptome si prevenire
Tromboza venoasa: simptome si prevenire

Tromboza venoasa: simptome si prevenire

04 feb. 2018, 19:12,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:639536;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In zilele noastre, multe femei sufera de varice, o problema ce nu trebuie ignorata. Fie ca sunt mici sau mari, varicele nu numai ca ne afecteaza frumusetea, ci si starea de sanatate, motiv pentru care trebuie sa le monitorizam foarte atent evolutia.

Dupa cum bine stii deja, cauza principala a aparitiei varicelor este circulatia deficitara a sangelui. Uneori sangele se poate condensa, formand un cheag periculos care poate bloca fluxul sanguin. Aceasta afectiune se numeste tromboza venoasa, o problema de sanatate ce poate deveni foarte grava daca nu este tratata la timp.

In acest articol iti vom explica ce este tromboza venoasa, care sunt principalele simptome asociate aceasteia si cum poate fi prevenita. Citeste in continuare si ia aminte—sanatatea ta ar putea fi in joc!

Ce este tromboza venoasa?
Tromboza venoasa este cauzata de aparitia unui cheag de sange la nivelul unei vene din corpul nostru. De obicei, aceasta afectiune este profunda (tromboza venoasa profunda, abreviata TVP) si este localizata adesea in regiunile in care fluxul sanguin este scazut—cum ar fi gambele si coapsele.

Pericolul cel mai mare atunci cand vine vorba de tromboza venoasa este desprinderea cheagului de sange si deplasarea acestuia prin fluxul sanguin catre o artera pulmonara. In aceasta situatie, circulatia sangelui in artera respectiva se blocheaza, provocand ceea ce se numeste embolie pulmonara.

Desi este adevarat ca embolia pulmonara afecteaza, in general, doar femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, nici femeile mai tinere ce au varice nu ar trebui sa ignore posibilitatea instalarii acestei afectiuni foarte grave.

Medicii ne spun ca exista o posibilitate mai mare ca un cheag de sange sa se deplaseze atunci cand acesta este localizat in regiunile superioare ale picioarelor, cum ar fi coapsele. Din acest motiv, este important sa mergem periodic la un control medical. Daca medicul nostru considera ca este necesar, va trebui sa ne supunem unei interventii chirurgicale.

Ce simptome provoaca tromboza venoasa?
Atunci cand vine vorba de tromboza venoasa, exista mai multe simptome pe care trebuie sa le urmarim. In primul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca tromboza venoasa poate fi de doua feluri: superficiala si profunda, cea din urma avand un risc mai mare de complicatii.

Fiecare tip de tromboza venoasa are propriile sale simptome caracteristice:

Tromboza venoasa superficiala
Acest tip de tromboza venoasa este foarte usor de recunoscut. Vei observa ca vena afectata este marita (asemenea unui snur), tare, albastra si dureroasa la atingere. Regiunea din jurul venei va fi deseori fierbinte, iar seara vei simti o anumita presiune in zona.

Daca si tu suferi de tromboza venoasa superficiala, atunci ai mare grija: acesta este primul pas spre tromboza venoasa profunda, ce este mult mai periculoasa. In plus, acest tip de tromboza te predispune unei afectiuni numite flebita.

Tromboza venoasa profunda
Din pacate, atunci cand tromboza venoasa este profunda, aceasta devine mult mai greu de depistat. Iata cateva simptome ale acesteia:

  • Presiune ridicata in regiunile unde varicele sunt cele mai vizibile si inflamate.
  • Senzatie aproape coplesitoare de caldura in regiunea afectata.
  • Furnicaturi care urca pe picior spre regiunea inghinala.
  • Piciorul afectat rigid si dur la atingere.
  • Pielea din jurul regiunii afectate albastra sau foarte palida (ai mare grija daca apare acest simptom—acest lucru inseamna ca sangele nu reuseste sa circule prin artere asa cum trebuie astfel incat sa poata ajunge la picioare).

Cum putem preveni tromboza venoasa?
In general, principala cauza a varicelor este mostenirea genetica (ereditatea). Un stil de viata nesanatos, o dieta neadecvata sau excesul de greutate sunt alti factori ce pot contribui la aparitia acestei probleme atat de deranjante.

Imediat ce observi aparitia unor varice noi, trebuie sa iei anumite masuri pentru a te proteja impotriva trombozei venoase superficiale. Iata cateva dintre acestea:

  • Fa exercitii in fiecare zi. Iti vor fi de mare folos. Poti sa iesi din casa si sa te plimbi pentru jumatate de ora in fiecare zi. Inotul si mersul cu bicicleta sunt alte optiuni indicate.
  • Fa dusuri reci.
  • Evita sa consumi prea multa sare, zahar, grasimi, snacksuri, bauturi racoritoare, faina alba rafinata si orice alt aliment care ingreuneaza circulatia sanguina.
  • Bea multe lichide, inclusiv sucuri naturale si infuzii de coada-calului, busuiocul cerbilor sau rozmarin.
  • Profita de beneficiile pe care ti le pune la dispozitie planta buckeye. Aceasta este folosita ca ingredient in numeroase creme pentru tratarea varicelor si poate fi achizitionata din orice farmacie.

Daca venele tale sunt foarte vizibile si albastre, consulta-ti medicul imediat. Este posibil sa fi nevoita sa te supui unei interventii chirurgicale. Probabil ca acest gand te sperie, dar sanatatea ta este in joc, deci nu ezita sa faci tot ce-ti sta in putere pentru a te vindeca. Asculta-ti medicul si ai grija de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *