Prima pagină » Sanatate » Tromboza venoasă profundă se vindecă? Iată ce spun medicii

Tromboza venoasă profundă se vindecă? Iată ce spun medicii

09 dec. 2021, 13:32,
BZI.ro, în Sanatate

Tromboza venoasă profundă se vindecă? Ei bine, cu un tratament adecvat și cu un stil de viață echilibrat, puteți preveni evoluția acestei afecțiuni.

Tromboza constă în formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge. De cele mai multe ori, acest cheg apare la nivelul unei vene de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult. Însă, se poate forma și la nivelul arterelor coronariene sau vaselor cerebrale ori în alte teritorii nespecifice. Tromboembolismul venos reprezintă și o mobilizare a cheagului de la nivelul venei spre alte teritorii vasculare – în special la nivel pulmonar (embolie pulmonară).

Într-adevăr, există și tromboze superficiale, în special la nivelul venelor de la picioare. În general, acestea se află în strânsă legătură cu boala varicoasă, care este de fapt o patologie a venelor, şi nu tromboză.

Din nefericire, tromboza este una dintre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire şi mortalitate. O persoană din patru moare din cauza unei afecţiuni cauzate de tromboză – tromboembolismul venos, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral tromboembolic. Însă, tromboza poate fi, de cele mai multe ori, prevenită.

picioarele bolnave ale unui pacient

Tromboza este una dintre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire şi mortalitate.

Tromboza venoasă profundă se vindecă: Tratament

În cazul trombozei, tratamentul diferă în funcție de vena afectată. Dacă vorbim despre o tromboză venoasă superficială, vi se vor recomanda unguente cu heparină, precum și profilaxia și tratamentul varicelor.

Pe de altă parte, dacă suferiți de tromboză venoasă profundă, tratamentul va cuprinde, obligatoriu, medicamente anticoagulante. Aceste substanțe îngreunează formarea de cheaguri, împiedicând extinderea și desprinderea lor. În acest fel, este oprită migrarea cheagurilor de sânge la nivelul plămânilor, eliminând riscul apariției trombembolismului pulmonar.

Ulterior, este important să vă prezentați la controale regulate, pentru stabilirea duratei acestui tratament. În momentul în care au fost înlăturați factorii predispozanți, tratamentul cu anticoagulante va fi oprit după câteva luni. În situația în care există și alte boli asociate, este posibil să fie nevoie să luați aceste medicamente pentru tot restul vieții.

De asemenea, trebuie să renunțați la fumat, să vă păstrați o greutate normală și să faceți mișcare.

Dacă mergeți des cu mașina, încercați să faceți pauze dese, pentru a vă dezmorți picioarele. În cazul în care călătoriți des cu avionul, cereți sfatul unui medic. El vă poate face mai multe recomandări în acest sens.

Dacă suferiți de tromboză venoasă profundă nu neglijați controalele medicale periodice și respectați indicațiile medicului.

un medic care pune mâna pe picioarele unui pacient

Este important să vă prezentați la controale regulate.

Atenționări în privința tratamentului pentru tromboza venoasă

Pacientele gravide sunt tratate doar cu heparină, deoarece, în sarcină, alte substanțe sunt periculoase. Pe perioada tratamentului cu anticoagulante orale sunt interzise injecțiile intramusculare, deoarece pot crea sângerări grave intramusculare (hematoame).

În cazul în care vă este necesară o intervenție chirurgicală sau o extracție dentară, trebuie să comunicați chirurgului sau medicului stomatolog că urmați un tratament pentru tromboză. Sub spravegherea medicului, acest tratament va trebui întrerupt pentru două sau trei zile.

Discutați cu medicul vostru înainte să luați orice alte medicamente, ca de exemplu aspirină, deoarece aceasta contribuie și ea la subțierea sângelui, ducând la un risc mai mare de sângerare.

În fine, alimentele care conțin o cantitate însemnată de vitamina K modifică efectul de subțiere a sângelui. Această vitamină se găsește în legume verzi și în unele uleiuri, cum sunt uleiul de soia sau de rapiță. În acest caz, vorbiți cu medicul pentru a vă recomanda alimente corecte și sănătoase.

un medic care pune mâna pe picioarele unui pacient

Pacientele gravide sunt tratate doar cu heparină, deoarece, în sarcină, alte substanțe sunt periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *