Tromboza venoasă profundă a membrului inferior este o afecțiune tot mai întâlnită printre oamenii din întreaga lume. Dacă nu este tratată și diagnosticată la timp, riscul de deces este semnificativ crescut.
Tromboza venoasă profundă constă în formarea unor cheaguri de sânge în venele profunde, de regulă la nivelul membrelor inferioare. Această afecțiune poate constitui începutul emboliei pulmonare, o afecțiune care ucide o treime dintre persoanele diagnosticate cu aceasta.
Printre factorii de risc se numără vârsta înaintată, pacienții care au primit transfuzii de sânge, cei supuși unei intervenții chirurgicale, cei cu fracturi ale femurului sau tibiei, persoanele care petrec foarte mult timp în aceeași poziție, persoanele care fumează, cele care fac terapie de substituție hormonală sau utilizează anticoncepționale, femeile însărcinate, persoanele obeze, persoanele diagnosticate cu cancer, pacienții cu fracturi pelvine, persoanele care au antecedente ale afecțiunii în familie, pacienții cu fracturi pelvine sau cu traumatisme la nivelul coloanei vertebrale și persoanele care prezintă un traumatism venos important sau au varice.
Tromboza venoasă profundă a membrului inferior: Cauze și simptome frecvente
Cauzele trombozei venoase profunde cuprind: complicații severe ale unor intervenții chirurgicale, leziuni, un răspuns anormal al sistemului imunitar, greutatea corporală exesivă, sarcina, oprirea sau încetinirea circulației sângelui în vene, deficiențe ale substanțelor din sânge cu rol de fluidizare, vârsta înaintată, o boală malignă sau tratamente cu citostatice.
Din nefericire, simptomele întârzie să apară. Însă, boala poate fi depistată prin umflarea și sensibilitatea gambelor. Principalele simptome sunt: zone roşiatice pe membrele inferioare, umflarea piciorului sau doar a unei porţiuni a acestuia, dureri, diferenţe de temperatură între piciorul afectat şi cel sănătos (cel bolnav este mai cald), modificări ale culorii pielii, crampe sau disconfort în zona afectată, apariţia febrei după aproximativ o săptămână de la intervenţia chirugicală și dilatarea venelor cutanate situate în partea anterioară a gambei.
Printre complicațiile trombozei venoase profunde a membrului inferior se numără: embolia pulmonară (blocare bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge, care a plecat de la venele cu tromboza ale piciorului), edem, dureri, hiperpigmentare, ulcere venoase dureroase, tromboza venoasă cu formarea unui cheag ce circulă prin venă și inflamarea venelor şi formarea de cheaguri care pot bloca circulaţia.
Tratament pentru tromboza venoasă profundă
Tromboza venoasă profundă nu se poate vindeca, dar poate fi ținută sub control, iar pacientul poate avea, astfel, o viață normală.
În primul rând, medicii recomandă repausul la pat, cu membrele inferioar ridicate la 15-30 de centimetri deasupra patului. Apoi, este necesară administrarea de anticoagulante. Menirea acestora este de a preveni formarea de noi cheaguri de sânge și de a reduce posibilitatea dezvoltării embolismului pulmonar.
Dizolvarea cheagurilor de sânge şi redeschiderea venelor blocate de acestea se poate realiza cu ajutorul administrării unor medicamente adecvate.
Pentru ameliorarea simptomelor, este recomandată purtarea ciorapilor de compresie. De asemenea, există mai multe tratamente naturiste, care promit tratarea trombozei venoase profunde. Nu trebuie ignorată nici alimentația, deoarece, printr-un regim alimentar adecvat, această afecțiune poate fi prevenită.