Prima pagină » Sanatate » Trombofilie ereditară. La ce vârstă apar primele simptome caracteristice bolii

Trombofilie ereditară. La ce vârstă apar primele simptome caracteristice bolii

25 aug. 2022, 09:59,
în Sanatate

Boala trombofilie ereditară reprezintă o tendință de coagulare anormală a sângelui. Afecțiunea poate fi diagnosticată la pacienții care se confruntă cu o afecțiune periculoasă, tromboza. Și la mulți dintre ei, tendința de creștere a trombozei este moștenită.

De ce se dezvoltă trombofilia ereditară? Care sunt simptomele acestei afecțiuni, cum este diagnosticată și tratată? Trombofilia, care este moștenită, reprezintă o tendință determinată genetic de a forma cheaguri de sânge. Cu o combinație de două sau mai multe tulburări în sistemul de coagulare, cele trombotice severe se pot dezvolta deja în copilăria timpurie. Cu toate acestea, de obicei, o creștere ereditară a coagulării sângelui este cauzată de o singură tulburare care este detectată întâmplător într-un test de sânge de laborator. Există două tipuri principale de trombofilie, hematogenă, asociată cu modificări ale sistemului de coagulare a sângelui și nehematogenă. Până în prezent, se știe că cel puțin 20 de factori genetici sunt asociați cu dezvoltarea bolii. Ele sunt împărțite în mai multe grupe.

piciorul unei persoane care sufera de trombofilie ereditara

Cea mai frecventă trombofilie dobândită a genezei imune este sindromul antifosfolipidic

Trombofilie ereditară. Principala cauză a dezvoltării afecțiunii

Trombofilia este o afecțiune ereditară sau dobândită caracterizată printr-o tendință excesivă a organismului de a forma cheaguri de sânge în vasele de sânge. Formarea trombilor este înțeleasă ca formarea de cheaguri de sânge la locurile de deteriorare a peretelui vascular. Acesta este un proces fiziologic care previne scurgerea sângelui la locul de deteriorare a vasului.

Cu toate acestea, dacă formarea trombului devine excesivă sau este ea însăși cauza deteriorării peretelui vascular, vorbim despre tromboză patologică. Astfel, tromboza este o patologie cauzată de formarea anormală a cheagurilor de sânge în vasele de sânge.

picioarele unei femei care sufera de trombofilie ereditara

În funcție de etiologia bolii, adică cauza manifestării acesteia, trombofiliile sunt împărțite în două mari grupe

Menținerea sângelui în stare lichidă și oprirea sângerării în caz de deteriorare a vasului se realizează prin interacțiunea sistemelor de coagulare. În mod normal, există un echilibru care asigură starea lichidă a sângelui cu peretele vascular intact. În organism, există un număr mare de factori de coagulare care sunt activați secvenţial atunci când este necesar.

Astfel, principala cauză a trombofiliei este un dezechilibru al factorilor de coagulare a sângelui și de anticoagulare. Atunci practic are loc formarea cheagurilor de sânge în vase indiferent de deteriorarea peretelui vascular, iar organismul nu le poate dizolva singur.

Clasificarea trombofiliei. Cele două grupe

În funcție de etiologia bolii, adică cauza manifestării acesteia, trombofiliile sunt împărțite în două mari grupe. Prima se numește congenitală, iar cea dea doua dobândită. Congenitale includ diverse defecte genetice care determină predispoziția organismului la tromboză. În acest caz, riscul de formare a unui tromb patologic crește odată cu apariția unor factori suplimentari de tromboză. Acești factori apar de exemplu, în timpul sarcinii și nașterii, la pacienții cu obezitate severă, precum și după leziuni, arsuri și imobilizare prelungită.

persoana care indica cu degetul spre piciorul unei alte persoane care sufera de trombofilie

Menținerea sângelui în stare lichidă și oprirea sângerării în caz de deteriorare a vasului se realizează prin interacțiunea sistemelor de coagulare

Există date confirmate despre relația trombofiliei congenitale cu deficitul de antitrombină III, proteine ​​C și S, rezistență la APS și homocistinurie. Trombofilia dobândită poate fi asociată cu diferite boli infecțioase, oncologice.

Cea mai frecventă trombofilie dobândită a genezei imune este sindromul antifosfolipidic, care apare în diferite boli autoimune și infecțioase. Boala este asociată cu producția de anumite proteine ​​în organism, așa-numitele, anticorpi antifosfolipidici. Sindromul se manifestă prin tromboză a venelor sau arterelor, scăderea numărului de trombocite  și patologie obstetrică și ginecologică, cel mai adesea avort spontan.

De cele mai multe ori, o trombofilie ereditară poate fi una dintre manifestările așa-numitului sindrom nefrotic. În această boală, împreună cu scăderea nivelului de albumină din sânge, edem sever și creșterea colesterolului, există o tendință de tromboză excesivă.

grafica sange care circula prin artere in timpul dezvoltarii trombofiliei

Trombofilia este o afecțiune ereditară sau dobândită caracterizată printr-o tendință excesivă a organismului de a forma cheaguri de sânge în vasele de sânge

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Răsturnare uluitoare de situaţie! Mihaela Rădulescu a povestit cum a murit, de fapt, Felix: 'Cu mine strigând...
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Cum a ales Nicușor Dan numele copiilor. Care sunt semnificațiile
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Unde găsești cele mai curate plaje din Thassos. Românii se plâng de algele de la mal
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025