Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » „Triunghiul mortii” – Cum sa ai grija de aceasta zona a fetei
„Triunghiul mortii

„Triunghiul mortii” – Cum sa ai grija de aceasta zona a fetei

14 sept. 2017, 16:39,
BZI.ro, în WoW!
a:3:{s:7:"site_id";i:14;s:6:"old_id";i:4256;s:8:"site_url";s:10:"wow.bzi.ro";}

Exista o zona a fetei numita „triunghiul mortii”, situata intre buza superioara si nas. Medicii acorda o atentie deosebita infectiilor din aceasta zona, pentru ca pot deveni repede extrem de grave, chiar mortale.
Ce este?
„Triunghiul mortii este un termen colocvial pentru o zona a fetei care include portiunea de sub nas si colturilor gurii”, spune dr. Amesh A. Adalja, medic infectionist la Centrul pentru Securitate Sanitara Johns Hopkins, Pennsylvania. Aceasta zona este conectata prin vase de singe si patru nervi cranieni majori la zone ale craniului, unde infectiile se pot raspindi foarte rapid, iar din cauza proximitatii cu portiunile critice ale creierului, se poate ajunge rapid la complicatii grave.

Complicatii in aceasta zona

Daca pielea din interiorul acestui triunghi este lezata (un cos rupt, de exemplu), bacteriile pot intra in corp. Infectia stafilococica este unul dintre cele mai frecvente tipuri de infectii din aceasta zona a corpului.
In functie de care dintre cei patru nervi este infectat, puteti dezvolta paralizie in mai multe parti ale fetei, inclusiv la ochi si gura, iar functiile motorii pot fi afectate. Puteti chiar sa va pierdeti vederea.
Tromboza sinusurilor cavernoase se poate dezvolta in cavitatea sinusala ca urmare a infectiei. Aceasta boala poate duce la formarea de cheaguri de sange, ceea ce creste sansele de accident vascular cerebral si deces.
„Bacteriile din aceasta zona au de parcurs o distanta mai mica pentru a produce o deteriorare mai mare a corpului fata de o leziune a pielii de pe picior. Triunghiul mortii are acces rapid la centrul nostru de control.”
Gura si nasul sunt pline de bacterii, dar corpul este proiectat sa se protejeze impotriva lor. Pielea din triunghiul mortii este o prima linie de aparare impotriva bacteriilor invadatoare. Daca aceasta bariera e doborita, atunci lucrurile pot deveni mortale.

Citeste si In functie de culoarea urinei iti poti da seama de ce boala suferi – Uite cateva informatii pretioase

Aceasta zona este propice furunculozei, infectiilor foliculilor de par. Dr. Dina Strachan, dermatolog in New York arata ca infectia in aceasta zona se poate raspindi adesea prin manipulare, cum ar fi stringerea nasului, smulgerea firelor de par din nas sau orice altceva care distruge bariera pielii. Daca un cos arata diferit, lasati-l in pace si observati-l. Cereti tratament medical daca nu sinteti sigur.

Posibilitati de tratament

Ca si cele mai multe infectii ale pielii, in cazul in care o persoana vede un cos cu puroi, este probabil sa aiba o infectie celulitica sau stafilococica. Infectia se trateaza cu antibiotice, cit mai din timp.
De aceea este important sa solicitati asistenta medicala daca observati un chist sub piele in aceasta zona a fetei. Daca este un chist benign, e usor de drenat. Daca este o infectie severa, care poate duce la complicatii mortale, trebuie tratata urgent.

Acest tip de infectie poate fi prevenit printr-o igiena corecta: „Evitati sa bagati degetul in nas, sa smulgeti parul din nas, sa rupeti cosurile. Utilizati o tehnica sterila, daca aveti leziuni in nas”, spune Strachan.
Spalati periile de machiaj in mod regulat si evitati sa atingeti mainile cu fata.
Curatati orice taieturi sau rani din aceasta zona cu un astringent de prim ajutor, cum ar fi peroxidul de hidrogen.

preluat de pe doctorexpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *