Prima pagină » Eveniment-Social » „Triumful binelui” de Orlando Balaș, un nou spectacol-lectură marca Ion Sapdaru, în premieră la Iași
„Triumful binelui” de Orlando Balaș, un nou spectacol-lectură marca Ion Sapdaru, în premieră la Iași

„Triumful binelui” de Orlando Balaș, un nou spectacol-lectură marca Ion Sapdaru, în premieră la Iași

22 iun. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

De la ora 19:00, pe 27 iunie 2022 și la sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc, în premieră, spectacolul-lectură „Triumful binelui”, piesă a scriitorului Orlando Balaș, desemnată câștigătoare a acestei luni de către juriul proiectului „Lecturi³”. Spectacolul îl are ca regizor pe Ion Sapdaru, iar din distribuție fac parte actorii: Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Dumitru Năstrușnicu, Oana Sandu

Pe 27 iunie 2022, de la ora 19:00, la sala Teatru³ a Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași, va avea loc, în premieră,  spectacolul-lectură „Triumful binelui”, piesă a scriitorului Orlando Balaș, desemnată câștigătoare a acestei luni de către juriul proiectului „Lecturi³”. Spectacolul îl are ca regizor pe Ion Sapdaru, iar din distribuție fac parte actorii: Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Dumitru Năstrușnicu, Oana Sandu. Video: Cristi Bortoș. Accesul publicului la lectura publică este gratuit, în limita locurilor din sală. Partenerii Teatrului Național Iași în acest proiect sunt: Muzeului Național al Literaturii (MNLR) Iași și revista „Alecart”.

„Triumful binelui” de Orlando Balaș, un nou spectacol-lectură marca Ion Sapdaru, în premieră la Iași

Despre distopia „Triumful binelui”, dramaturgul Orlando Balaș mărturisește că

„ne pune în fața unei provocări cu care omenirea se va confrunta inevitabil în deceniile următoare: apariția unor oameni ameliorați genetic, din embrioni preparați în laboratoare pentru eliminarea bolilor congenitale și producerea unor copii care să aibă caracteristicile dorite de părinți (blond, suplu, cu ochi albaștri). Ce se va întâmpla atunci cu oamenii concepuți pe cale naturală, care nu vor fi la fel de atrăgători și rezistenți la boli ca super-oamenii modificați genetic? Vor mai fi ei tolerați de societate sau vor fi eliminați precum fructele și legumele necorespunzătoare vizual de pe rafturile magazinelor? Protagonistul Georg Adamson este judecat pentru că a vorbit despre un astfel de copil, care nu poartă semnul distinctiv al ameliorării genetice. Inculpatul, procurorul, judecătoarea și frumoasa avocată blondă sunt cu toții produși în laboratoarele biotech…”.

Spectacolul „Triumful binelui” încheie seria lecturilor publice din această stagiune

Autorul (n. 1971) este profesor de literatură germană la Universitatea din Oradea și scriitor. A obținut titlul de doctor în Literatura universală, cu o teză despre Edda, Saga și Cântecul Nibelungilor. A publicat bestseller-uri didactice („Limba germană. Simplu și eficient” și „Limba germană. Exerciții de gramatică și vocabular” la Editura Polirom din Iași), volume de poezie („Borderline”, „terra 2.0”) și volumul de teatru „incomod” (Editura Brumar, 2021). A câștigat concursul de dramaturgie al Teatrului „Regina Maria” din Oradea (2020).

Autor de scenarii de film, colaborator al studioului Republic Production din Târgu Mureș. Proiectul va fi continuat din toamnă. Până atunci, piesele pot fi trimise la adresa de e-mail [email protected]. La TNI Iași, un nou spectacol-lectură marca Ion Sapdaru, în premieră pentru public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *