Prima pagină » Stiri si curiozitati » Triticale. La ce se folosesc și cum pot fi cultivate

Triticale. La ce se folosesc și cum pot fi cultivate

15 iun. 2022, 11:16,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Nu toată lumea știe ce este triticale și cu ce se mănâncă. Grâul este regele cerealelor, și porumbul regele câmpurilor. Cultura cu denumirea neobișnuită a fost îmbrățișată și în țara noastră. Aceste cereale sunt de de fapt un hibrid de grâu și secară, atrage o atenție deosebită datorită faptului că într-o serie de indicatori importanți, randamentul, valoarea nutritivă a produsului, rezistența la condiții meteorologice nefavorabile și boli este foarte mare.

În multe regiuni agricole ale lumii îi depășește pe ambii părinți. Cultura este unul dintre principalele tipuri de cereale furajere, satisfăcând pe deplin nevoile sectorului zootehnic. Astăzi, scopul principal al triticale este hrana animalelor sub formă de nutrienți pentru cereale. Este de remarcat faptul că datorită dezvoltării zootehniei în țară cultura a ocupat un loc important în câmpurile noastre. Conform studiilor, până la 30-40% din boabele de triticale, a căror compoziție de aminoacizi nu este inferioară grâului, pot fi incluse în furajele compuse. Pe lângă furajele de cereale, se mai folosește și în industria alcoolului. Randamentul alcoolului din triticale este mai mare decât din grâu și secară, datorită conținutului ridicat de amidon. Făina de triticale este amestecată cu făina de grâu, în proporție de 1:3, la fabricarea pâinii, în industria de cofetărie, este folosită pentru coacerea fursecurilor. Apropo, rețete pentru bere, vin, brioșe, fursecuri cu adaos de triticale au fost deja elaborate.

un camp de triticale

Crearea triticale, o nouă cultură de cereale și furaje, este una dintre cele mai mari realizări în industria plantelor

Triticale. Care este principalul avantaj al acestora

Polonia rămâne lider mondial în cultivarea triticale. Este destul de dificil să concurezi cu soiurile obținute în această țară. În același timp, partea poloneză transferă soiuri în Belarus pentru testare, iar experiența internațională este luată în considerare și utilizată în România. Astăzi, triticale rămâne o cultură destul de profitabilă, dar există probleme.

Pe de o parte, cultivarea unui hibrid este mai puțin costisitoare decât grâul. Triticalele sunt puțin solicitante pentru sol, tolerează mai bine condițiile climatice extreme, îngheț și căldură, și necesită, de asemenea, mai puțin echipament de protecție.

triticale intr-un camp

Randamentul alcoolului din triticale este mai mare decât din grâu și secară, datorită conținutului ridicat de amidon

Pe de altă parte, este necesară creșterea rezistenței la boli. În special, mucegaiul zăpezii, apare în condiții nefavorabile de iernare, septoria urechilor, provoacă uscarea prematură, ceea ce duce la scăderea randamentului și altele.

Caracteristicile diferențiatoare dintre grâu și noului tip de cereale

Datorită tulpinii de la 110 cm la 85, cerealele își asigură rezistenţa împotriva acestor boli. Acum Centrul de Cercetare și Producție pentru Agricultură lucrează la crearea de noi soiuri de triticale mai rezistente la adăpost și boli. Pentru industria alimentară este necesară creșterea conținutului de proteine ​​la 13-14%, gluten, până la 20-24% și amidon până la 65-70%, pentru industria alcoolului. În următorii ani, sperăm că noi soiuri vor fi pe deplin pregătite.

triticale intr-un camp

Astăzi, scopul principal al triticale este hrana animalelor sub formă de nutrienți pentru cereale

Crearea triticale, o nouă cultură de cereale și furaje, este una dintre cele mai mari realizări în industria plantelor. O mare parte din atenția acordată acestei noi cereale se datorează speranțelor de a combina într-un singur genotip toate calitățile valoroase care se găsesc în două culturi de cereale larg utilizate, grâu și secara. Potrivit experților, triticale va deveni una dintre principalele culturi de cereale în viitorul apropiat. De asemenea, acestea nu au conținut caloric mare, fiind extrem de bune în timpul unei cure de slăbire.

Practica arată că anumite calități care se găsesc în triticale nu sunt suficient exprimate în grâu. De exemplu, rezistență la boli, temperaturi scăzute, lipsă de nutrienți în sol, exces de concentrație mare de acizi, săruri. În plus, datorită capacității de a forma un număr mare de spiculete într-o ureche, până la 50-60 , cu 20-30 la grâu, plantele de triticale au un potenţial mai mare în ceea ce priveşte productivitatea cerealelor.

triticale intr-un camp

Cultura este unul dintre principalele tipuri de cereale furajere, satisfacând pe deplin nevoile sectorului zootehnic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *