Prima pagină » Eveniment-Social » Tristețe și durere la Iași! O mare personalitate a culturii din România a murit

Tristețe și durere la Iași! O mare personalitate a culturii din România a murit

22 feb. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Momente triste pentru mediul cultural și muzical ieșean și național! Dirijorul Doru Morariu, maestrul ce coordona Corul Filarmonicii de Stat „Moldova”, a murit. „Cu profundă compasiune, colectivul Filarmonicii «Moldova» Iași împărtășeste durerea fără de margini a familiei Morariu, greu încercată în aceste momente. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace”, au transmis cei de la Filarmonica ieșeană

Dirijorul Doru Morariu, maestrul ce coordona Corul Filarmonicii de Stat „Moldova”, a murit.

„Cu profundă compasiune, colectivul Filarmonicii «Moldova» Iași împărtășește durerea fără de margini a familiei Morariu, greu încercată în aceste momente. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace”, au transmis cei de la Filarmonica ieșeană.

Corul Academic „Gavriil Musicescu”, condus de maestrul Doru Morariu de la Filarmonică, a câștigat respectul și admirația publicului din țară și străinătate. De-a lungul carierei sale, Doru Morariu a primit distincții la concursuri naționale și internaționale. Printre acestea este de remarcat cel acordat prin decret prezidențial pentru merite deosebite în promovarea muzicii corale. Muzician complet, Daniel Petru Morariu este unul dintre acei artiști ai baghetei care și-au legat mare parte din activitate de un singur ansamblu muzical pe care l-a condus și de un anumit centru muzical, aici fiind vorba de Iași. Născut în 1951 la Reșita, Morariu a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, pentru ca mai apoi să-și desăvârșească pregătirea în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea unor eminenți dascăli.

O intensă activitate didactică și artistică

Revenit în orașul natal, Doru Petru Morariu desfășoară o intensă activitate didactică și artistică, în această ultimă calitate remarcându-se prin aparițiile la pupitrul Corului „Miorița”, pe care chiar el l-a înființat. În acest sens, sunt de menționat premiile naționale și internaționale obținute cu formația mai sus amintită, colaborările cu Filarmonica „George Enescu” și Filarmonica „Banatul”, numărul important de înregistrări.

După 1990, Doru Petru Morariu, care a mai condus corul de copii „Primavera” și Corul „Palatului Pionierilor”, a început o apreciată activitate la pupitrul Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași. Împreună cu acest ansamblu vocal, pe care îl păstorește și astăzi, dirijorul reșițean a susținut concerte a cappella și vocal-simfonice atât în țară, cât și în străinătate. Fondator și al corului de copii „Angeli” al Studioului Radio Iași, Doru Petru Morariu are și o interesantă activitate componistică, remarcându-se prin lucrările scrise pentru cor sau vocal-simfonice, izvorâte din preocuparea continuă pentru ansamblul vocal și tehnicile specifice acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`