Prima pagină » Eveniment-Social » Tristețe la Iași! A murit unul dintre cei mai iubiți și apreciați scriitori din oraș

Tristețe la Iași! A murit unul dintre cei mai iubiți și apreciați scriitori din oraș

20 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Tristețe și dramă fulgerătoare în mediul cultural ieșean! A murit una dintre personalitățile orașului. La doar 63 de ani, unul dintre cei mai iubiți și apreciați angajați ai Muzeului Național al Literaturii Române – MNLR Iași, scriitorul și muzeograful Mirel Cană, a trecut într-o lume mai bună, după o boală grea. „Azi (ieri- n.r.) a plecat dintre noi un mare prieten al meu și al multora dintre cei care au aspirat să devină sau au devenit scriitori în Iași: Mirel Cană, pe numele său literar Șerban Alexandru. Sunt foarte trist și evident că n-am cuvinte la îndemână – detest cuvintele în asemenea momente. Dar despre un asemenea om, scriitor foarte original, muzeograf al MNLR Iași, creator de adevărate Școli literare în Iași, e necesar și e obligatoriu să se tot vorbească. Azi (ieri – n.r.), însă, pot spune doar că am ținut mult la el. Și că mă simt frânt”, a transmis, trist, Lucian Dan Teodorovici, managerul de la Muzeul Literaturii Române. El a derulat numeroase activități literare și muzeale de impact în rândul publicului. Cană a fost și una dintre personalitățile care au făcut parte din echipa ce a organizat cunoscutul Festival Internațional de Literatură și Traducere (FILIT).

La doar 63 de ani, unul dintre cei mai iubiți și apreciați angajați ai Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, scriitorul și muzeograful Mirel Cană, a trecut într-o lume mai bună, după o boală grea. Moartea sa a fost fulgerătoare și a lăsat doar durere și regrete în urma sa. Unul din ultimele sale proiecte interesante a fost cel legat de Salonul de literatură Junimea. Acesta îi provoca pe scriitori sau poeți să trimită cel mult trei poeme scrise pe tema izolării și a însingurării, în această perioadă grea a COVID-19. În ultimii ani, Mirel Cană a fost unul dintre cei mai activi și mai implicați profesioniști pe segmentul cultural al orașului.

El a derulat numeroase activități literare și muzeale de impact în rândul publicului. Cană a fost și una dintre personalitățile care au făcut parte din echipa ce a organizat cunoscutul Festival Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Un scriitor nu face nimic altceva decât să recupereze, cum susține Camus, cele două sau trei imagini simple și mari spre care s-a deschis inima prima dată. Ce face el scriind – o spune Wittgenstein – este similar cu ce face copilul care pretinde a conduce o mașină nemișcată stând doar pe scaunul șoferului și manevrând volanul. Valoarea unei cărți stă în calitatea unui suflet – ce transcendă realul, transformând pentru totdeauna existența într-un pur sentiment al existenței – și ea, cartea, se încheie atunci când el, sufletul, a epuizat suma posibilităților sale”, mărturisea Mirel Cană.

Momente triste și regrete fără margini! Moartea unuia dintre cei mai iubiți și apreciați scriitori din Iași

Mirel Cană (născut la 1957 – n.r.), este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Facultatea de Litere, profesor de Limba și literatura română până în 1990, redactor la Editura Junimea (1990-1992), apoi muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române. A publicat, sub pseudonimul Șerban Alexandru, romanele „Zgomotul de fond” (Editura Junimea, 1992), „Omul e mort” (Editura Eurocart, 1999; ediția a II-a, Editura Junimea, 2001) și primele două volume, „Mallarmé si Albedo”, din tetralogia „Benedict și Maledict” (Editura T, 2005). „Diagnostic, povestea adevărată a unei experiențe-limită trăite de autorul însuși”, este, nu întâmplător, prima lui carte semnată cu numele real.

„Azi (ieri- n.r.) a plecat dintre noi un mare prieten al meu și al multora dintre cei care au aspirat să devină sau au devenit scriitori în Iași: Mirel Cană, pe numele său literar Șerban Alexandru. Sunt foarte trist și evident că n-am cuvinte la îndemână – detest cuvintele în asemenea momente. Dar despre un asemenea om, scriitor foarte original, muzeograf al MNLR Iași, creator de adevărate Școli literare în Iași, e necesar și e obligatoriu să se tot vorbească. Azi (ieri – n.r.), însă, pot spune doar că am ținut mult la el. Și că mă simt frânt”, a transmis, trist, Lucian Dan Teodorovici, managerul de la Muzeul Literaturii Române.

Colectivul Muzeului Național al Literaturii Române Iași anunță cu mare regret dispariția prematură a lui Mirel Cană

Colectivul Muzeului Național al Literaturii Române anunță cu mare regret dispariția prematură a coleguluI, scriitorului și muzeografului Mirel Cană. „Suntem alături de familia îndurerată și de prieteni în greaua pierdere suferită. Mirel Cană s-a născut pe 23 martie 1957 la Corbu, comuna Maxineni, județul Brăila. A fost secretar și redactor al revistei Dacia literară (1994-1996), moderator al Atelierului de creație Junimea de la Casa Pogor (1995-1996), coordonator al Salonului de Literatură Dosoftei (1996-2013) și al Salonului de Literatură Junimea (2014-2020), fiind și președintele Concursului Național de proză „Mihail Sadoveanu” și al Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară – „Povești”. În anul 2013 a fondat Editura Muzeelor Literare în cadrul MNLR. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025