Prima pagină » Sanatate » Trisomia 18 este o afecțiune extrem de rară cu șanse aproape nule de supraviețuire
Trisomia 18 este o afecțiune extrem de rară cu șanse aproape nule de supraviețuire

Trisomia 18 este o afecțiune extrem de rară cu șanse aproape nule de supraviețuire

02 nov. 2023, 15:35,
în Sanatate

Copiii cu trisomia 18 o afecțiune cromozomială comună, se nasc cu trei exemplare ale cromozomului 18, în loc de cele două obișnuite. Acest cromozom suplimentar are efecte devastatoare asupra majorității copiilor născuți cu această afecțiune, determinând anomalii fizice semnificative, cum ar fi trăsături faciale anormale, probleme de creștere, deficiențe ale membrelor, complicații renale și cardiace, precum și un retard mental sever. Doar un număr foarte mic dintre copiii afectați de această condiție reușesc să trăiască mai mult de un an.

Trisomia 18 afectează mai mult fetele decât băieții

Trisomia , sau sindromul Edwards, este al doilea cel mai frecvent tip de trisomie, după trisomia 21 (sindromul Down). În întreaga lume, aproximativ un copil din 3.000 până la 5.000 se naște cu aceasta trisomie . Această afecțiune afectează de trei ori mai multe fete decât băieți, conform experților de la Institutul Național American de Sănătate (NIH – Naţional Institutes of Health). Multe sarcini în care copiii sunt afectați de trisomia 18 nu sunt duse la termen, iar conform datelor furnizate de Fundația Trisomia 18 din Statele Unite ale Americii, jumătate din toți copiii cu această afecțiune sunt decedați la naștere.

Majoritatea cazurilor de trisomie nu sunt de natură moștenită, ci apar ca urmare a unor erori ale diviziunii celulare care au loc accidental.

  • Similar cu situația trisomiei 13 (sindromul Patau), trisomia se manifestă sub trei forme distincte, dintre care trisomia completă reprezintă varianta cea mai întâlnită și mai severă:
  • Trisomia completă: fiecare celulă a organismului conține trei exemplare ale cromozomului 18. Bebelușii afectați de această formă prezintă dizabilități complexe.
  • Trisomia mozaică: unele celule conțin două exemplare ale cromozomului 18, așa cum este normal, în timp ce altele au trei exemplare ale acestui cromozom.
  • Trisomia parțială: toate celulele corpului au un fragment adițional al cromozomului 18.

Trisomia completă este o afecțiune fatală. Bebelușii cu trisomie 18 mozaică sau parțială pot supraviețui până la maturitate, cu toate că aceasta este o situație foarte rară. Gravitatea efectelor trisomiei parțiale sau mozaice nu poate fi determinată cu precizie înainte de nașterea copilului.

Nu există tratament pentru această afecțiune

Din păcate, nu există niciun tratament disponibil pentru trisomia 18. Îngrijirea acestor bebeluși se axează pe asigurarea alimentației adecvate, prevenirea infecțiilor și gestionarea problemelor cardiace. Mulți dintre acești bebeluși pot primi îngrijire la domiciliu cu ajutorul unui personal specializat.

În primul trimestru de sarcină, între săptămânile 10-14, se recomandă efectuarea unui test de screening pentru a detecta diverse malformații, inclusiv trisomia 18. Acest test, cunoscut sub numele de test combinat, implică o analiză de sânge și o ecografie de morfologie fetală, care ajută la depistarea atât a trisomiei 21 (sindromul Down), cât și a trisomiei 13 (sindromul Pătau). Mai târziu, în trimestrul al doilea al sarcinii, între săptămânile 18-21, medicul tău poate recomanda o altă ecografie pentru identificarea anomalilor fizice și a 11 afecțiuni rare, inclusiv trisomia 18.

Dacă rezultatele testelor de screening arată un risc crescut de a avea un copil cu trisomia 18, medicul tău poate recomanda unul dintre cele două teste de diagnostic: amniocenteza sau biopsia vilozităților coriale (CVS – chorionic villus sampling). Deoarece bebeluşii cu trisomie 18 completa mor înainte sau imediat după naştere, medicul îţi va oferi posibilitatea terminării sarcinii

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Anunțul neașteptat pe care Teodora și Alex Marcu, foștii concurenți Insula Iubirii, l-au făcut în mediul online. Reacția fanilor
Playtech.ro
2.500 de lei de la stat pentru studenţi. Banii vor putea fi folosiţi pentru plata chiriei
observatornews.ro
Angajata unui magazin a primit 65.000 € despăgubiri, după ce a fost întrebată de şeful ei de ce vrea să lucreze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Numerarul, pe cale de dispariție. Modificări importante la bancomate
SportpeSurse
Nebunie curată semnată de Gigi Becali! Mega-proiect demarat la 7500 de km distanță de România
Playtech.ro
Intră banii pe card astăzi, 1 aprilie. Du-te și verifică soldul, sunt sute de lei care te așteaptă pentru a fi cheltuiți în casă
Dailybusiness.ro
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
RomaniaTV
Cum a ajuns să arate iubita lui Prigoană, după moartea lui. Toți și-au dat coate când au văzut-o. Cum a apărut îmbrăcată la un eveniment!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea zilei! A murit! I s-a făcut rău pe scenă, în timpul concertului!
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`