Prima pagină » Actualitate » Trimisul SUA din Haiti şi-a dat demisia! Susţine că este inuman ca America să deporteze oamenii care au fugit din fața cutremurului! Americanii i-au gonit cu caii pe migranți – FOTO

Trimisul SUA din Haiti şi-a dat demisia! Susţine că este inuman ca America să deporteze oamenii care au fugit din fața cutremurului! Americanii i-au gonit cu caii pe migranți – FOTO

24 sept. 2021, 07:44,
în Actualitate

Trimisul special SUA pentru Haiti și-a dat demisia în semn de protest pentru deportarea migranților haitieni. Decizia de a înapoia migranții care fug de un cutremur și instabilitate politică a fost „inumană”, a declarat într-o scrisoare condamnativă seniorul diplomat Daniel Foote.

Weekendul trecut, SUA au început zboruri de deportare dintr-un oraș de frontieră din Texas, unde s-au adunat aproximativ 13.000 de migranți sub un pod. Au așteptat într-o tabără improvizată la temperaturi de 37C (99F). Oficialii locali s-au străduit să le ofere hrană și salubritate adecvată.

Haiti este un stat prăbușit care nu poate susține migranții întorşi lipsiți de hrană şi adăpost

De duminică, SUA au întors în Haiti 1.401 de migranți din lagărul din Texas, la granița cu Mexicul. În scrisoarea sa de demisie, Foote a spus că Haiti este un „stat prăbușit” care „pur și simplu nu poate sprijini infuzia forțată a mii de migranți întorși lipsiți de hrană, adăpost și bani fără o tragedie umană suplimentară și evitabilă”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns într-o conferință de presă: „Trimisul special Foote a avut ocazia să-și ridice îngrijorarea cu privire la imigrație în timpul mandatului său. El nu a făcut-o niciodată”. Psaki a descris, de asemenea, imaginile de la frontieră – care arată ofițeri americani călare pe cai şi gonindu-i pe haitieni – ca fiind extrem de dure. Oficialul a spus că se va renunța la acest lucru.

Imaginile împărtășite pe scară largă, realizate de un fotograf AFP la începutul acestei săptămâni, au evocat comparații sumbre cu sclavia SUA și cu maltratarea istorică a țării de către negri.

Acest lucru a dus la presiuni asupra administrației președintelui Joe Biden și a determinat apeluri din interiorul Partidului său Democrat să acorde azilul haitienilor, mai degrabă decât să-i ducă înapoi în țara lor natală.

Mii de locuitori din Haiti au plecat din țară după cutremurul devastator

Mulți haitieni au plecat după un cutremur devastator care a lovit țara în 2010. Un număr mare dintre cei din tabără locuiseră în Brazilia sau în alte țări din America de Sud și au călătorit spre nord după ce nu au putut să-și asigure locuri de muncă său stătut legal.

Anul acesta a adus greutăți suplimentare pentru țara sărăcită. În iulie, președintele Jovenel Moïse a fost asasinat – iar în august a suferit un alt cutremur mortal. Foote a spus că haitienii au nevoie de „asistență imediată” și a criticat SUA și alte țări pentru că au intervenit în politica țării.

„Ceea ce își doresc și au nevoie cu adevărat prietenii noștri haitieni este ocazia de a-și urmări propriul curs, fără păpuși internaționali și candidați favorizați, dar cu sprijin real pentru acest curs”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat a mulțumit ambasadorului pentru munca sa și a insistat că SUA au rămas „angajate să sprijine migrația sigură, ordonată și umană în toată regiunea noastră”.

Dar într-o declarație ulterioară, un purtător de cuvânt al departamentului a respins afirmația domnului Foote că a fost ignorat de oficiali.

„Este regretabil că, în loc să participe la un proces de politici orientate spre soluții, Trimisul Special Foote și-a dat demisia și a caracterizat greșit circumstanțele”, a spus Ned Price.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *