Prima pagină » Sanatate » Trigliceride crescute. Simptomele care semnalează această problemă de sănătate

Trigliceride crescute. Simptomele care semnalează această problemă de sănătate

22 nov. 2022, 14:31,
în Sanatate

Trigliceride crescute sunt un fenomen foarte des întâlnit în ultima perioadă. Trigliceridele sunt cele mai comune grăsimi din alimente și din corpul uman. Ele sunt molecule alcătuite din glicerol și acizi grași, care pot fi clasificate ca fiind săturate, mononesăturate și nesăturate. Compoziția de acizi grași din alimentație este foarte importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Deci, este util să știți ce sunt grăsimile și cât de mult sunt în alimente.

Atunci când nivelul total al grăsimilor din sânge este prea ridicat, apare riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Simptomele asociate cu un nivel ridicat de trigliceride în sânge nu sunt, din păcate, evidente și s-ar putea să nu știți că aveți această problemă până când nu vă faceți un test. Anomalii concomitente, cum ar fi boala tiroidiană, sindromul metabolic, diabetul, boli hepatice sau renale.

medic care ia o analiza de sanga din vena unei persoane

Unul dintre principalele obiective este menținerea unei greutăți corporale normale

Trigliceride crescute. Supraponderalitatea severă sau obezitatea provoacă manifestarea fenomenului

Un stil de viață nesănătos, caracterizat prin sedentarism, consum de alimente bogate în grăsimi și zahăr, consum de alcool și fumat provoacă manifestarea trigliceridelor crescute. De asemenea, manifestarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase provoacă amplificarea fenomenului.

Fenomenul poate apărea și din cauza geneticii, acest lucru se aplică persoanelor cu hipertrigliceridemie ereditară. Dar chiar și în cazul acestei patologii ereditare, factorii externi intră în joc, deoarece gravitatea situației poate depinde de alimentație. Un stil de viață sănătos este cea mai bună și mai eficientă abordare pentru a scăpa de disconfort.

medic care tine in mana mai multe eprubete cu analize de sange

Urmăriți calitatea și cantitatea de carbohidrați care pot determina creșterea trigliceridelor

Chiar dacă această anomalie se datorează unei patologii reale, este întotdeauna necesar să vă monitorizați obiceiurile alimentare și activitatea fizică. Chiar dacă vi se prescriu sau nu medicamente pentru profilul lipidic, nivelul colesterolului și al trigliceridelor, oricum este important să urmați o dietă sănătoasă.

Când ar trebui să fiți îngrijorat de ridicarea nivelului de trigliceride?

Deoarece trigliceridele ridicate nu au simptome specifice, este recomandabil să le țineți sub control înainte de apariția problemelor asociate cu concentrația lor ridicată. Riscul este ca o persoană să se confrunte cu probleme grave de sănătate, cum ar fi boli coronariene, accident vascular cerebral și pancreatită acută.

Primul semnal de alarmă este atingerea și depășirea pragului de trigliceride în sânge, 150 miligrame/decilitru. Depășirea pragului de 150 mg/dl de trigliceride în sânge reprezintă un risc pentru sănătatea inimii. Ea devine și mai îngrijorătoare în prezența altor factori de risc cardiovascular, în special a unor concentrații prea mari de colesterol „rău”, și a unei proporții prea mici de colesterol „bun”.

grafica sange care curge prin vena

Primul semnal de alarmă este atingerea și depășirea pragului de trigliceride în sânge

Orice persoană cu trigliceride ridicate ar trebui să își analizeze mai întâi stilul de viață. Unul dintre principalele obiective este menținerea unei greutăți corporale normale sau revenirea la o greutate normală.

Pentru a scădea trigliceridele crescute reduceți aportul de grăsimi saturate și eliminați acizii grași trans sau eliminarea consumului de carne, mezeluri, brânzeturi bogate în grăsimi și alimente procesate. Urmăriți calitatea și cantitatea de carbohidrați care pot determina creșterea trigliceridelor, favorizând carbohidrații cu digestibilitate lentă, cum ar fi amidonul din cereale integrale.

medic care tine in mana o eprubeta cu analiza de sange

Fenomenul poate apărea și din cauza geneticii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`