Aproape 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă dezvoltă tricomonioză vaginală. Această infecție cu transmitere sexuală (ITS) poate provoca simptome ușoare sau poate fi asimptomatică, în special la bărbați.
Tricomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) care se caracterizează prin deteriorarea vaginului sau a uretrei. Este cauzat de Trichomonas vaginalis, un protozoar care se răspândește în cavitatea vaginală la femei și în tractul urinar la bărbați. Această afecțiune este vindecabilă cu tratament, dar este adesea asociată cu alte ITS, cum ar fi gonoreea și infecția cu chlamydia.
Care sunt simptomele tricomoniazei?
Aproximativ 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă suferă de tricomoniasă. Apoi, pacientul poate avea leziuni vaginale și urinare. În marea majoritate a cazurilor, infecția începe cu o scurgere galben-verzuie, spumoasă din vagin, cu un miros puternic și neplăcut.
Zona vaginală poate fi, de asemenea, mai iritată, mai inflamată și mai fragedă, cu labiile vaginului umflate. Sexul in caz de tricomonioză vaginală este adesea mai dureros. Când infecția ajunge în vezică, urinarea devine mai supărătoare și poate apărea o senzație de arsură.
Bărbații pot fi, de asemenea, afectați de trichomoniasis în uretra, dar sunt adesea asimptomatici. Cu toate acestea, își pot infecta partenerii. În unele cazuri, poate apărea o scurgere spumoasă din penis, cu un impuls frecvent și copleșitor de a urina și urinare dureroasă.
Tricomoniază: care sunt tratamentele pentru tratarea acestei infecții cu transmitere sexuală?
Antibioticele sunt folosite pentru tratarea tricomoniazei. În 95% din cazuri, femeile sunt vindecate după administrarea orală a unui singur comprimat. La bărbați tratamentul durează puțin mai mult. Ei iau antibiotice timp de cinci până la șapte zile.
De asemenea, pacienții trebuie să se abțină de la actul sexual până la sfârșitul tratamentului pentru a limita răspândirea Trichomonas vaginalis. Se recomandă prevenirea tuturor partenerilor sexuali, chiar dacă sunt asimptomatici, pentru a opri circulația acestui protozoar.
Cum se previne tricomoniaza?
În timpul sexului, este mai mult decât important să vă protejați pentru a reduce riscul de sarcină nedorită și infecții cu transmitere sexuală. Prin urmare, este recomandabil să folosiți prezervativul de fiecare dată când faceți sex.