Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Trezirea înainte de a suna alarma: de ce este benefică
Trezirea înainte de a suna alarma: de ce este benefică

Trezirea înainte de a suna alarma: de ce este benefică

24 oct. 2020, 20:59,
în Sanatate

Te infioara gândul de a te trezi cu câteva minute sau secunde înainte ca alarma să se declanșeze? Totuși, este un semn bun! De ce este benefică trezirea înainte de alarma? Să ne culcăm și să ne trezim cam la aceeași oră în timpul săptămânii și în weekend este minunat pentru corpul nostru și pentru calitatea somnului.

De ce este benefică trezirea înainte de alarma?

Deschizi ochii încet și un val de panică te zguduie: ceasul deșteptător nu a sunat! O singură privire în direcția noptierei și răsufli ușurat. Ceasul deșteptător nu avea nicio legătură cu asta, tu te-ai trezit cu câteva minute înainte să sune! Acest fenomen destul de comun are darul de a ne enerva (minutele de somn pierdut, ce risipă…). Cu toate acestea, acest mecanism este un semnal pozitiv din partea corpului nostru, care vrea doar să ne împiedice să ne trezim prea violent.

Ceasul nostru circadian intern se adaptează ritmului nostru zilnic. Când ne culcăm și ne trezim în același timp, corpul produce o proteină, PER, care ne pregătește să ne trezim cu aproximativ o oră înainte să ne sune alarma. Tensiunea arterială și bătăile inimii sunt modificate pentru a adormi noaptea și pentru a ne trezi ușor dimineața. Pentru a ne ajuta să ne ridicăm din pat, proteina PER stimulează producția de hormon al stresului, cortizolul, care este foarte util pentru încheierea fazei de somn profund.

Bucură-te de o trezire treptată

Treptat, somnul nostru devine din ce în ce mai ușor, până când ne putem trezi cu câteva minute înainte de ora fatidică, astfel încât zgomotul să nu întrerupă acest proces treptat. Să nu te poti trezi înainte de ora programată ar fi un semn al unui somn insuficient sau al unui ritm de viață excesiv de neregulat, spun experții de la Mental Floss. De aceea, să ne culcăm și să ne trezim cam la aceeași oră în timpul săptămânii și în weekend este minunat pentru corpul nostru și pentru calitatea somnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`