Prima pagină » Sanatate » Trezire bruscă din somn cu palpitații. Care sunt cauzele atacurilor de panică nocturne

Trezire bruscă din somn cu palpitații. Care sunt cauzele atacurilor de panică nocturne

09 feb. 2023, 12:39,
în Sanatate

Persoanele care se confruntă tot mai des cu o trezire bruscă din somn cu palpitații trebuie să identifice cât mai repede posibil cauzele care declanșează acest dezechilibru. Această stare de trezire bruscă însoțită de puls crescut este adesea asociată cu atacurile de panică declanșate în somn, ce se manifestă atât la nivel fizic, dar și la nivel emoțional. Stările de anxietate care durează mai mult timp pot semnala de fapt probleme grave de sănătate. Iată care sunt cauzele atacurilor de panică nocturne și cum pot fi tratate.

Trezire bruscă din somn cu palpitații

Tot mai multe persoane se plâng de faptul că se trezesc brusc din somn cu palpitații și reușesc cu greu să se liniștească. Această stare de șoc pentru organism se manifestă prin accelerarea ritmului cardiac, transpirație excesivă, senzație de leșin, amețeală, greață, frisoane, tremurat, senzație de sufocare, senzație de irealitate. Trezirea bruscă din somn cu palpitații este asociată frecvent cu un atac de panică nocturn. Acesta poate avea loc brusc, fără vreun avertisment, însă el este de fapt generat de mai mulți factori precum stresul de la locul de muncă, un eveniment major în viața persoanei respective, pierderea unei persoane dragi etc.

Episoadele de trezire spontană din somn însoțite de puls ridicat poate avea în timp consecințe grave asupra organismului. Persoana care suferă de atacuri de panică nocturne va dezvolta tulburări fizice și psihice și își va reveni cu greu din șocul suferit. Mai mult decât atât, persoana în cauză evită să își continue somnul, iar pe termen lung se poate confrunta cu insomnia sau cu somnolența diurnă.

Atacurile de panică nocturne pot duce în timp la instalarea depresiei, mai ales dacă această tulburare de somn nu este tratată la timp. Acest dezechilibru va conduce la dezvoltarea unor fobii, a unor stări de anxietate, va epuiza organismul atât la nivel fizic, dar și emoțional. Pentru a trata atacurile de panică nocturne asociate cu trezirea bruscă din somn cu palpitații trebuie să identificăm care sunt cauzele apoi să apelăm la ajutorul unui medic specialist pentru a scăpa de această problemă care poate semnala alte afecțiuni severe.

Cum să faci față unui atac de panică nocturn

Dacă ne confruntăm de ceva vreme cu atacuri de panică noaptea însoțite de puls ridicat și stări de vertij atunci este recomandat consultul de urgență a unui medic specialist. Acesta va pune un diagnostic și va oferi pacientului un tratament în funcție de condițiile sale de sănătate și de cauzele care au dus la declanșarea atacurilor de panică nocturne.

Tratamentul atacurilor de panică noaptea sau a stărilor de trezire bruscă din somn cu palpitații implică psihoterapie, tratament medicamentos sau o combinație a acestor două metode terapeutice. În cazul unui atac de panică nocturn medicii recomandă câteva metode pentru a ne calma.

Un prim pas este reglarea ritmului respirator prin respirații lente și profunde. Benefic este și consumul unui pahar cu apă pentru a ne hidrata și relaxa mușchii. Dacă nu suntem singuri în casă este bine să discutăm cu cineva pentru a trece mai ușor peste șocul suferit. De asemenea, este necesară concentrarea pe relaxarea mușchilor și este esențială gândirea pozitivă, ideea că atacul de panică nu este mortal, nu are consecințe fizice periculoase și poate fi tratat. O altă metodă eficientă de calmare este meditația sau o plimbare scurtă în aer liber. De asemenea, pentru a preveni sau trata atacurile de panică nocturne este necesară adoptarea unei diete sănătoase, reducerea consumului de cafea și alcool, renunțarea la fumat, respectarea programului de odihnă și practicarea unui sport.

Trezirea bruscă din somn cu palpitații este asociată cu atacurile de panică nocturne, iar cauzele apariției acestor stări de dezechilibru sunt numeroase. Atacurile de panică nocturne pot semnala probleme grave de sănătate, iar dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot duce la epuizare fizică și emoțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`