Prima pagină » Local » Trei unități medicale din subordinea CJ Iași vor fi dotate cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu! Decizia a fost luată după ce Spitalul „Sfânta Maria” era să ardă!
Trei unități medicale din subordinea CJ Iași vor fi dotate cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu! Decizia a fost luată după ce Spitalul

Trei unități medicale din subordinea CJ Iași vor fi dotate cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu! Decizia a fost luată după ce Spitalul „Sfânta Maria” era să ardă!

06 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

După incendiul care a avut loc recent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, Consiliul Județean a depus o cerere de finanțare, prin care trei unități medicale din subordine să fie dotate cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendii. Cele trei unități medicale sunt: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu”. Bugetul eligibil pentru acest proiect este de 1.897.062 de lei

Trei spitale din subordinea Consiliului Județean (CJ) Iași vor fi dotate cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendii și în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă. Această inițiativă a venit după ce un incendiu puternic a izbucnit recent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași. CJ Iași a depus în MySMIS (sistem prin care potențialii beneficiari din România pot solicita banii europeni pentru perioada de programare 2014-2020) o cerere de finanțare pentru proiectul intitulat „Creșterea siguranței pacienților prin achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare și alarmare în spitalele din județul Iași”, în vederea finanțării în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

„Prin acest proiect sunt propuse investiții pentru reabilitarea infrastructurii existente și creșterea securității la incendii în unitățile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical, în trei mari spitale ieșene, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva», Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Urgență «Prof. dr. Nicolae Oblu». Unitatea Administrativ-Teritorială a Județului Iași, prin investiția propusă spre finanțare, are în vedere achiziționarea și montarea în cadrul celor trei unități sanitare – beneficiare ale proiectului – a următoarelor sisteme: sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu cu acoperire totală – 5 bucăți; sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime de oxigen admise în atmosferă – 7 bucăți; completare sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu existente pentru acoperirea tuturor spațiilor – 4 bucăți”, au precizat reprezentanții CJ Iași.

Bugetul eligibil pentru acest proiect este de 1.897.062 de lei.

Când a avut loc incendiul de la spitalul ieșean

Amintim că, în seara zilei de 22 iunie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași, a izbucnit un incendiu. O parte din etajul doi al clădirii a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri. Incendiul s-a desfășurat în corpul B al spitalului. Din fericire, nu au existat victime. Toate persoanele au fost evacuate până la sosirea pompierilor.

La locul incidentului au fost trimise cinci autospeciale dotate cu apă și spumă, două autospeciale de salvare de la înălțime, două autospeciale pentru transport persoane și victime multiple, o descarcerare, trei echipaje de prim-ajutor, o autospecială de transport apă, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă și o Autospecială Comandă și Primă Intervenție cu 28 de subofițeri de la Detașamentul 1 și Detașamentul 2. În urma incendiului a fost evacuat și un copil cu o malformație gravă. Acesta era intubat și, din fericire, a fost salvat la timp și mutat în secția ATI de la etajul I al spitalului. În urma incendiului s-au înregistrat pagube materiale, dar nu au existat victime. Au fost evacuate 31 de persoane, 13 pacienți, 7 aparținători și 11 cadre medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`