Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon Iași a transmis marți, 29 septembrie 2020, că la Centrul de Transplant Renal Iași s-au făcut trei transplanturi în doar două zile. Astfel, doi pacienți, în vârstă de 52, respectiv 56 de ani, din județul Iași și județul Botoșani au primit rinichii ieri. Pacienții erau făceau dializă cronică de peste 6 ani. Iar astăzi, un bărbat de 34 de ani din județul Bacău a primit un rinichi de la mama sa. Anul acesta, la Iași, s-au efectuat nu mai puțin de 31 de intervenții chirurgicale de tip transplant.
”Activitate intensă în ultimele 2 zile la centrul de transplant renal. Au fost efectuate 3 intervenții de transplant renal, 2 de la donator cadaveric și o intervenție de la donator viu. Primele două au fost efectuate ieri iar rinichii au fost transplantaţi unor pacienți de 52 și 56 de ani din județul Iași și județul Botoșani . Ambii pacienți erau în program de dializă cronică de peste 6 ani de dializă. Ultima intervenție, a fost realizată astăzi. Donatorul a fost mama pacientului, 53 de ani, iar primitorul a fost băiatul de 34 de ani din județul Bacău. În total anul acesta s-au efectuat 31 de intervenții.”, a declarat dr. Ionuț Nistor purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon Iași.
Al 25-lea transplant renal din acest an de la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon din Iași
Vești îmbucurătoare de la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon din Iași. În data de 21 iulie 2020, a fost realizat cel de-al 25-lea transplant renal din acest an. De această dată a fost vorba de o intervenție de prelevare de la tată la fiu. Tânărul în vârstă de 33 de ani era supus procedurii de dializă din anul 2018.
„Ieri a fost efectuat cel de al 25-lea transplant de rinichi de anul acesta. Numărul este identic cu numărul total de intervenții efectuate în tot anul 2019. Cel de al 25-lea transplant de rinichi a fost un transplant de la tata la fiu. Fiul având 33 de ani și efectuând dializa din anul 2018 în județul Suceava. Donatorul are 68 de ani. Ambii pacienți sunt în stare buna și se recuperează în secția de transplant renal de la spitalul Parhon”, Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Doctor C.I. Parhon.
Mama copilului care a primit rinichiul de la bebeluşul în vârstă de 10 luni: „Eram conştientă că, pentru sănătatea copilului meu, cineva trebuie să îşi piardă viaţa. Nu am cuvinte, pur şi simplu plâng şi sunt şi bucuroasă.”
Cel mai mic donator din istoria României
Conform declarațiilor făcute de medicului Corneliu Moroșanu, transplantul realizat pe data de 19 iulie 2020, a fost o premieră în istoria României:
”Donatorul din data de 22 iulie 2020 a fost cel mai mic donator de la care s-a recoltat până acum în România. Din motivul acesta trebuie să fim recunoscători familiei care, trecând printr-o tragedie a avut puterea să accepte să doneze organele.
Fiind un donator foarte mic, a presupus un efort tehnic mai mare, tehnic şi cardiovascular. Bineînţeles, să nu uităm că şi recoltarea organului este foarte dificilă de la asemenea donator. Să nu uităm să mulţumim în mod deosebit colegilor de la cluj care ne-au ajutat foarte mult cu recoltarea acestui rinichi, iar în acest fel nu a trebuit să mai mergem până la Cluj. Tehnic a decurs normal, nu au fost probleme, doar că e o complexitate mai mare, o delicateţe de recoltare mai mare pentru că structurile sunt foarte mici şi presupun o dificultate mai mare decât la un adult.” explica medicul.
De la copilul de 10 luni s-au transplantat ambii rinichi
Conform declaraţiilor făcute de medic, de la copilul în vârstă de doar 10 luni s-au recoltat ambii rinichi pentru a putea funcţiona în parametri normali. Acesta a menţionat faptul că toată operaţia a durat circa 5 ore, mai ales în contextul în care, la copilul la care a fost tranplantat rinichiul există riscul unei infecţii:
”Noi am transplantat ambii rinichi în bloc de la copil, cu aorta, tot asamblul. Există posibilitatea ca aceşti doi rinichi să îi asigure o funcţie. Noi sperăm că aceşti doi rinichi să mai crească pentru că există această posibilitate. Intervenţia a durat aproximativ, din punct de vedere chirurgical, 5 ore. A presupus şi o pregătire la primitor, pentru că avea un rinichi foarte mare şi a trebuit scos şi s-a făcut loc pentru cei doi. Un rinichi cu probleme, cu risc de infecţii. A fost apoi un transplant a ambilor rinichi în bloc. Este un pic mai altfel decât transplanturile obişnuite. Particularitatea a fost că ambii rinichi au fost transplantaţi pentru a putea susţine funcţia renală (..)” a menționat medicul Corneliu Moroșanu.