În această săptămână vor fi trei summituri în Europa. NATO, G7 și UE țin toate întâlniri, într-o etapă de unitate rar văzută de Occident în contextul războiului din Ucraina. Președintele american Joe Biden li se alătură colegilor lideri occidentali, joi, la Bruxelles, pentru trei summituri despre războiul Rusiei din Ucraina, la o lună după începerea invaziei.
Între timp SUA a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. SUA a acordat un vot istoric în Senatul American prin care l-a numit pe Vladimir Putin criminal de război. În altă ordine de idei, Ucraina continuă să se apere, iar forțele rusești atacă necontenit cele mai importante obiective din țară.
Joe Biden va participa la trei summituri în Europa, lucru fără precedent
Biden va participa la toate trei summituri în Europa. Este prima vizită vreodată a unui președinte american la un summit al UE de la Bruxelles. Dar vizita lui la Bruxelles nu este doar despre simbolism.
Invazia Ucrainei de către Rusia a oferit alianței defensive occidentale NATO un sentiment reînnoit de scop. Și pe măsură ce UE încearcă să rupă legăturile energetice cu Rusia, trebuie să creeze și să consolideze alte relații, în special cu SUA. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa prin link video atât către liderii NATO, cât și către liderii UE.
Cei 30 de președinți și prim-miniștri ai NATO vor conveni un sprijin mai mare pentru Ucraina și noi desfăşurări de trupe pentru aliații estici. Scopul lor este să-și arate solidaritatea față de Kiev, deși doar până la un punct. Mulți, dar nu toți, au fost dispuși să furnizeze arme. Marea Britanie a spus că va folosi atât reuniunile G7, cât și cele ale NATO pentru a „crește în mod substanțial ajutorul letal defensiv pentru Ucraina”.
Dar alianța a precizat, de asemenea, că nu va deveni mai direct implicată, iar cererile repetate ale lui Zelenski pentru o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei au fost aproape ignorate.
Nici nu este clar cum ar reacționa NATO dacă Rusia ar escalada dramatic conflictul din Ucraina – cum ar fi un atac asupra unui convoi de arme occidentale, utilizarea armelor chimice sau chiar a armelor nucleare tactice. Liniile roșii ale NATO au fost până acum trasate la granițele sale
SUA a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia
În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a fost sancționată atât din punct de vedere economic cât și social. În urmă cu câteva zile SUA anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Vorbim despre a cincea rundă de sancțiuni. Jake Sullivan, consilierul pe securitate al președintelui Joe Biden afirma faptul că înaltul oficial al SUA va participa la aceste summituri și va avea o voce comună cu celelalte țări participate.
Acesta a mai anunțat că președintele american s-a gândit la noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar acestea vor fi discutate la cele trei summituri din Europa.
„Acest război nu se va opri nici uşor, nici rapid. În aceste ultime luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele va merge în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi”, a declarat Jake Sullivan.
Cele trei summituri din Europa sunt dovada faptului că războiul din Ucraina a adus o uniune fără precedent după Al Doilea Război Mondial.