Prima pagină » Titlurile zilei » Trei suflete lăsate în voia sorții de către părinți! Autoritățile dorm în birouri, în timp ce copiii trăiesc în condiții mizere, la câțiva kilometri de Iași. „Îi mănâncă șobolanii pe copiii aceștia” – FOTO/VIDEO

Trei suflete lăsate în voia sorții de către părinți! Autoritățile dorm în birouri, în timp ce copiii trăiesc în condiții mizere, la câțiva kilometri de Iași. „Îi mănâncă șobolanii pe copiii aceștia” – FOTO/VIDEO

26 iul. 2022, 02:00, 3 ,
Andreea Andrei, în Titlurile zilei

În comuna Țibana, din Iași, trei suflete sunt lăsate în voia sorții. Copiii au rămas în grija bunicii care e prea bătrână ca să mai poată avea grijă cum trebuie de micuți. Fetițele merg la școală doar când au haine, iar cea mai mică nu știe să vorbească

Gheorghe Rotaru, primarul comunei Țibana, cunoaște situația copiilor, dar nu face nimic. Trei suflete lăsate în voia sorții trăiesc în condiții mizere, la câțiva kilometri de Iași. Părinții acestora i-au abandonat în casa bunicii. Femeia este bătrână și nu poate avea grijă cum trebuie de cei trei copii, având o situație materială precară. Vecinii din sat susțin că cea mai bună soluție pentru ca aceștia să aibă un viitor ar fi să fie luați „la stat”.

Trei suflete lăsate în voia sorții nu au niciun viitor

Părinții celor 3 fetițe din comuna Țibana sunt plecați de mult timp de lângă ele. Mama lor le-a părăsit de 6 ani și nimeni nu știe unde este. Tatăl a fost văzut în urmă cu 6 luni, când s-a dus la muncă în Germania. Fetele nu au parte de îngrijirea corespunzătoare pentru un minor.

„Dacă nu face nimeni nimic, îi mănâncă șobolanii pe copiii aceștia. Părinții fetelor sunt despărțiți, nu stau cu ele și nu îi interesează. Ele sunt liniștite. E greu, nu au mâncare, nu au cu ce trăi aici. În casă e un aer greu, închis. Fata cea mică are probleme cu vorbitul, cu mersul… Am șters-o cu șervețele, nu cred că le spală bunica..”, povestește Alexandra Parfene, vecină din sat.

Asistentul social din sat cunoaște povestea, la fel și primarul, dar ambii declară că nu știu nimic despre această poveste.

„Nu luați legătura cu mine… Nu știu nimic despre asta… Este un coleg în concediu, nu vă pot da relații. Nu sunt purtător de cuvânt al instituției”, a declarat pe un ton nervos Petronela Spiță, asistent social Țibana.

Primarul nu știe ce se petrece în satul natal

Primarul, Gheorghe Rotaru, este din satul Poiana Mănăstirii. Acesta nu știe ce se petrece acolo, dar nici în comună. Întrebat despre situația familiei Popovici, susține că nu are foarte multe informații.

„Cunosc ceva, în mare parte. Știu că de mai mult timp le crește bunica. Tatăl e plecat undeva, prin străinătate. O să mă interesez și eu… Nu cunosc cazul… Am să întreb asistentul social…”, zice primarul comunei Țibana, Gheorghe Rotaru.

Cele 3 fetițe, Andreea, Mihaela și Nina, stau cu bunica, Vergina, într-o construcție ce cu greu poate fi etichetată drept casă. În camera în care locuiesc copiii intră animalele din curte, găinile, pisicile, dar și câinii.

„Am discutat cu colegii, vor merge cu echipa mobilă să evalueze situația. Vom vedea dacă se impune un plasament în regim de urgență. Pentru moment, nu s-a luat nicio decizie”, precizează Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași.

Soarta celor 3 fete atârnă de decizia DGASPC Iași care va lua toate măsurile legale, impuse de situația familiei Popovici.

Bunica fetelor, Vergina Popovici, ține la acestea, în felul ei, spunând că nu dorește să dea copiii în grija altcuiva, ba chiar aceasta adaugă că mai bine ar muri decât să nu mai fie în grija ei.

Înainte de închiderea ediției, reprezentanții DGASPC Iași au transmis faptul că cele 3 fete au fost preluate, în regim de urgență. De asemenea, mama acestora, care era „dispărută” de 6 ani, a apărut, dându-și acordul ca propriile sale fiice să fie preluate în sistemul de protecție.

„Fetele de la Țibana au fost preluate, în sistem de urgență. Mama lor a declarat că este de acord ca acestea să meargă într-o măsură de protecție. Fetele sunt evaluate medical și vor fi încadrate într-o măsură de asistență maternală. Mergem pe principiul de a nu despărți frații. În cazul în care nu pot fi preluate de același asistent maternal, vor fi duse în aceeași comunitate”, declară Tiberiu Bantaș.

Cu toată dragostea pe care bunica o declară fetițelor, trei suflete sunt lăsate în voia sorții și trăiesc în condiții mizere, fără a avea vreo șansă la educație.

Comentarii
  • ion de la Tibana

    Scarba aia de Ovidiu de la Primarie e numai dupa castig, face servici pe pofte ca i se permite. E jale in toata comuna, copii care traiesc vai de capul lor in familii de crve si betivani,fete minore gravide, abandon scolar, minori nesupravegheati la furat si la scandaluri si el da din umeri. Era si in relatii cu niste canadieni care voiau sa cumpere copii, acolo era interesat ca doar nu era degeaba.La fel si Rotaru, ce sa se implice el in interesul copiilor. El da caracterizari la krvoaice si betivi ca ce parinti buni sunt. Gratis?

  • Familia Coran

    Asistenta sociala ar trebui penalizată. Nu are un comportament normal. Slab pregatita.

  • Niste copii necajiti. Bunica e batrana, tatii lor sunt la munca in germania. Oare meritau filmati si luati de acasa? Ce ar fi daca toti neam apuca de filmat copii vecinilor, si iar lua statul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *