Prima pagină » Local » Trei suflete de copil, ascunse în întuneric! Ei sunt micuții cu păr auriu ce trăiesc la marginea pădurii, într-o sărăcie lucie

Trei suflete de copil, ascunse în întuneric! Ei sunt micuții cu păr auriu ce trăiesc la marginea pădurii, într-o sărăcie lucie

02 aug. 2022, 02:00, 7 ,
Andreea Timofte în Local

Familia Mihalache, din satul Mînjești, comuna Mogoșești, județul Iași, nu are acces la curent electric de peste 20 de ani, locuința acestora fiind situată lângă pădure, la marginea satului. Situația financiară a celor cinci membri este una precară, tatăl muncind cu ziua pentru a întreține sufletele rămase în sânul familiei

În total, sunt șase frați, dar trei dintre aceștia nu mai locuiesc cu părinții, fiind plecați în străinătate. Copiii au nevoie de rechizite, haine, jucării, dar mai ales de curent electric.

Ani la rând, în întuneric

Trei copii frumoși, din satul Mînjești, comuna Mogoșești, județul Iași, își fac temele, de când se știu, la lumina lumânării, neavând parte de curent electric și de lucruri necesare oricărui copil. Familia Mihalache este alcătuită din opt membri, dar cei mai mari dintre frați nu mai locuiesc cu părinții, rămânând acasă doar cinci. Casa acestora se află lângă pădure, departe de orice stâlp electric sau sursă de lumină. Deși, în momentul de față, ceilalți trei frați nu mai locuiesc cu părinții, fiind plecați în străinătate sau având propriile familii, copiii rămași în sat se luptă zi de zi cu greutățile vieții.

Capul familiei, tatăl, lucrează uneori cu ziua, dar principalul venit este reprezentat de alocația copiilor.

Petronel Mihalache este unul dintre frații mai mari, în vârstă de 19 ani. Tânărul nu locuiește cu părinții, fiind plecat deseori în Spania, la muncă, dar își dorește din suflet ca fraților săi să le fie mai bine.

„Suntem puțin mai retrași de sat ,nu avem curent electric și nu avem posibilitatea de a plăti acele demersuri pentru a avea lumină. Când plouă, drumul care duce la noi este foarte urât și nu putem trece nici pe jos, nu avem nici stâlpi de lumină. Părinții nu lucrează, se descurcă foarte greu cu banii”, a declarat Petronel Mihalache.

Suflete de copil, îngreunate de nevoi

Cea mai mică dintre frați este Alina, în vârstă de 4 ani, urmând Ștefan, de 8 ani, și Gheorghiță, de 9 ani și jumătate. Dacă majoritatea copiilor au parte constant de jucării și ieșiri în parc sau la film, acești micuți se joacă de dimineață până seara cu animăluțele din gospodărie, fiind nevoiți să împartă puținele jucării pe care le au.

Alina își dorește doar o păpușă, pe când Ștefan și Gheorghiță, mașinuțe și biciclete.

Toți cei trei pitici blonzi merg la școală, în ciuda situației dificile în care se află familia.

„Știu de la frații mei că vor mașinuțe și bicicletă, iar Alina o păpușă. Desigur, ai nevoie și de haine noi, rechizite, orice ajutor e bine-venit. Nu vreau să avem probleme cu autoritățile din comună sau altceva, nici părinții mei nu își doresc asta”, a adăugat Petronel Mihalache.

Este important de precizat că familia nu mai deține nici bovinele din care în trecut își câștigau existența.

În județul Iași, sute de familii trăiesc de pe o zi pe alta, sărăcia influențând, în mod evident, accesul la educație.

Cei care doresc să sprijine această familie pot lua legătura cu unul dintre frații cei mari, apelând numărul de telefon: +40740876300.

Comentarii
  • La aceasta familie am fost și am donat haine,mâncare și jucarii .Trăiesc in niste condiții de nedescris iar Dna primar din comuna nu a fost in stare sa le pună 2 panouri solare pt a se bucura și ei de un bec măcar ,iar părinții sunt cu handicap locomotor ambii și nu lucrează .

  • Si de ce nu se implica asistenta sociala de la Primaria Mogosesti? De ce Protectia Copilului lasa ca acesti copii sa creasca chinuiti? Ce mentalitate cica sa nu avem probleme cu autoritatile… Mai bine sa creasca chinuiti decat sa aiba parte de o crestere in conditii umane? Halal

  • parintii cu handicap locomotor si nu lucreaza ??? da de ce or facut copchii ???????????????? la asta nu or avut handicap …………

  • Daniela, ce ce i-or facut parintii nu-i treaba ta. Treaba e ca acesti copii o sa-ti plateasca tie pensia. Daca poti, ajuta-i. Daca nu, vezi-ti de treaba.

  • Protectia Copilului doarme in birouri. Cum sa lasi copiii in asemenea conditii? Primarita Rodica Popa ai anuntat Protectia?

  • Da tu, dacă ai avea niște copii care nu au posibilitatea la curent și nu pot merge la școală cind plouă cum ai reacționa..Nu vrem mîncare sau jucări sau alt ceva , atât vrem sa ne facă puțin drumul și să puie doi stâlpi de restul stați liniștiți că îi ajut eu că sunt frații mei ,nu mai comentați ce nu este de comentat vă rog frumos.Eu vreau să aduc niște materiale să fac o casă și nu pot din cauza drumului este bun așa.
    Veniți și vedeți cum este drumul și după comentați pină atunci nu vb aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *