Prima pagină » Local » Trei spitale din Iași vor beneficia de fonduri de 48 de milioane de lei din PNRR, pentru modernizare, extindere și dotare
Trei spitale din Iași vor beneficia de fonduri de 48 de milioane de lei din PNRR, pentru modernizare, extindere și dotare

Trei spitale din Iași vor beneficia de fonduri de 48 de milioane de lei din PNRR, pentru modernizare, extindere și dotare

13 aug. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Trei spitale din Iași, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și Institutul Regional de Oncologie Iași, vor beneficia de fonduri de 48 de milioane de lei din PNRR, pentru modernizare, extindere și dotare.

Trei spitale din Iași vor beneficia de fonduri însemnate din PNRR

Ministerul Sănătății anunță investiții în valoare de 48.445.935 de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru modernizarea și extinderea serviciilor medicale în trei spitale din Iași, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și Institutul Regional de Oncologie Iași.

„Peste 48 de milioane de lei vor fi distribuiți pentru modernizarea, extinderea și dotarea a trei unități spitalicești, asigurând accesul la servicii medicale calitative în regim ambulatoriu”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Investițiile în reamenajarea Ambulatoriului Integrat de la IRO Iași erau necesare

La începutul lunii iunie 2024, au demarat și lucrările de reamenajare a Ambulatoriului Integrat de la IRO Iași, care au determinat și schimbări temporare în circuitele funcționale din institut. La finalizarea acestor lucrări cu finanțare prin PNRR, în cadrul proiectului „Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, în valoare totală de 11.818.637,42 lei, va fi suplimentat numărul de locuri pentru spitalizare de zi cu încă 23. Lucrările de modernizare a Ambulatoriului Integrat sunt programate să dureze până la finalul acestui an.

„Încercăm ca în zona de ambulatoriu, care urmează să fie modernizată, să avem un sistem de adresare pentru pacienți. Construim săli de așteptare și vrem un sistem de adresare care să se audă doar în sala de așteptare, pentru ca pacientul să nu stea la ușă. Vom aronda două sau trei cabinete la o sală de așteptare, în așa fel încât pacientul să fie chemat și să poată sta jos, să aștepte și să audă când este chemat la cabinet”, a declarat, la vremea respectivă, ec. Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie Iași.

Reporterii BZI au scris mai multe articole despre aglomerația din ambulatoriul unității medicale, precum „Un nou început de săptămână, aceleași probleme la IRO Iași! Conducerea unității medicale nu a luat nicio măsură pentru aglomerația din ambulatoriu”.

Dr. Vasile Cepoi a explicat că aglomerația din cadrul IRO Iași este cauzată, în mare parte, de pacienții care se prezintă la unitatea medicală fără a avea programare în prealabil.

„Problema cu care ne confruntăm noi este supraaglomerarea. Dacă veniți dimineața, la ora 7.00, aici e ca pe vremuri, la coada la alimentară. De ce? Pentru că o mare parte dintre pacienți vin neprogramați, 40 la sută dintre pacienți sunt programați, iar 60 la sută sunt neprogramați. Pentru asta, noi am luat deja o serie de măsuri. Prima măsură, pe care am propus-o acum un an, a constat într-un sistem informatic, în care medicii din toată regiunea să poată programa pacienții pentru a putea ajunge la IRO Iași. Pentru că altfel se întâmplă ca pacientul să vină neprogramat, nu știe unde să se adreseze, ajunge la un cabinet, de unde este trimis la un altul, iar mai apoi era programat să vină altă dată. Deoarece nu am găsit disponibilitate din partea colegilor medici din regiune, am făcut un cabinet de cazuri noi. Asta în ideea în care ne propunem să dezvoltăm un management integral al cazului”, a explicat dr. Vasile Cepoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *