Prima pagină » Local » Trei spitale din Iași continuă imunizarea populației în etapa a doua și a treia de vaccinare anti-COVID-19. Sute de cadre medicale s-au înscris pe liste pentru a face parte din echipele de vaccinare
Trei spitale din Iași continuă imunizarea populației în etapa a doua și a treia de vaccinare anti-COVID-19. Sute de cadre medicale s-au înscris pe liste pentru a face parte din echipele de vaccinare

Trei spitale din Iași continuă imunizarea populației în etapa a doua și a treia de vaccinare anti-COVID-19. Sute de cadre medicale s-au înscris pe liste pentru a face parte din echipele de vaccinare

11 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În spitalele din Iași unde s-au organizat centre de vaccinare pentru personalul medico-sanitar activitatea se încheie după rapel. Doar trei centre au inclus și persoane din etapa a doua și vor râmâne deschise și pentru imunizarea populației generale. Organizarea campaniei depinde de numărul dozelor de vaccin disponibile

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început cu prima etapă în 23 de centre organizate în unitățile medicale din județul Iași. După ce se va administra și cea de-a doua doză de ser Pfizer, centrele se vor închide. Doar în trei spitale s-a continuat cu persoanele incluse în etapa a doua, iar centrele de vaccinare vor rămâne deschise și pentru ultima etapă în care intră populația generală. Spațiile alocate pentru organizarea centrelor de vaccinare din celelalte spitale nu pot asigura circuitul recomandat, iar campania de vaccinare se oprește cu persoanele incluse în prima etapă. De asemenea, volumul de muncă care necesită tot personalul medical, dar și orice spațiu din unitatea medicală este o altă cauză pentru care activitatea nu poate continua.

Centrele de vaccinare incluse în prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 se închid după rapel

În județul Iași, pentru campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost planificat un număr de peste 100 de fluxuri. Până pe 15 februarie 2021, activitatea de vaccinare se desfășoară în 17 puncte, iar de la această dată se vor adăuga alte 8. Toate acestea se ocupă de imunizarea persoanelor incluse în etapa a doua și a treia. Trei dintre centrele de vaccinare au fost deschise încă din prima etapă, fiind unități medicale.

„Este vorba despre trei spitale: Materitatea «Elena Doamna», «Elytis» și Spitalul «Sf. Sava». Restul centrelor nu pot continua cu imunizarea persoanelor incluse în cea de-a doua și a treia etapă din două motive: nu se poate asigura circuitul stabilit pentru această campanie și volumul de activități specifice spitalelor nu le permite să se ocupe în plus și de această sarcină.

Desfășurarea campaniei de vaccinare ține de capacitatea producătorilor de a asigura stocurile. Ieri, (n.r.- 9 februarie 2021) au fost întârzieri cu rapelul în toate centrele. Dozele de vaccin Pfizer au ajuns cu o zi mai târziu decât au fost planificate. Centrele care au avut un număr mai mic de persoane programate la rapel au putut să se reprogrameze după ora 16, alții au continuat cu o parte dintre ei, iar pe ceilalți i-au reprogramat pe a doua zi. Cea de-a doua doză se poate administra de la 21 până la 40 de zile de la prima”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Sute de cadre medicale s-au înscris pentru a face parte din echipele de vaccinare anti-COVID-19

În funcție de numărul de doze primite se vor deschide centre de vaccinare în mai multe zone. Până atunci, autoritățile se ocupă de înscrierea personalului care să asigure activitatea din cadrul lor. Medicii și asistenții așteaptă să se deschidă un centru în localitatea de domiciliu pentru a putea să contribuie la imunizarea populației împotriva coronavirus.

„Am lansat încă o sesiune de înscriere pentru personalul medico-sanitar care dorește să facă parte din echipele de vaccinare anti-COVID-19. În perioada 8-9 februarie 2021 s-au înscris 30 de persoane. Lucrurile au devenit mai clare din punct de vedere legislativ. S-au stabilit contractele pentru această categorie de personal pentru care noi avem sarcina de a spune dacă are sau nu competența pentru o astfel de activitate. În mod normal, este de datoria primăriilor să se ocupe de formarea echipelor de vaccinare, dar am decis să îi sprijinim. Este nevoie de cât mai mulți, având în vedere că pentru județul Iași planurile inițiale au stabilit deschiderea unui număr de aproximativ 107 centre de vaccinare anti-COVID-19. Sunt până în prezent câteva sute”, adaugă medicul ieșean.

Vaccinul AstraZeneca se va administra ieșenilor de pe 12 februarie 2021

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă de pe data de 12 februarie 2021 cu dozele de vaccin de la trei producători: Pfizer BioNTech, Moderna și AstraZeneca. În după-amiaza zilei de 11 februarie 2021, dozele de AstraZeneca vor fi distribuite în centrele de vaccinare din județul Iași. În perioada 27 decembrie 2020 – 10 februarie 2021, în județul Iași, conform datelor centralizate, s-au efectuat 51.411 vaccinări. Dintre persoanele imunizate, 36.538 au fost vaccinate cu prima doză și 14.873 cu cea de-a doua doză. Pe data de 09 februarie 2021 au fost vaccinate 1.832 de persoane. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 120 de reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *