Prima pagină » Coronavirus » Trei simptome de CoVid-19 la copii care nu sunt în atenția medicilor
Trei simptome de CoVid-19 la copii care nu sunt în atenția medicilor

Trei simptome de CoVid-19 la copii care nu sunt în atenția medicilor

04 sept. 2020, 08:37,
în Coronavirus

Cercetătorii au evidențiat noi simptome de CoVid-19 la copii. Potrivit acestora, ele nu sunt deocamdată simptome oficiale ale temutei boli. Cu toate acestea, autoritățile sanitare le consideră indicii prea vagi pentru a fi luate în seamă.

Oamenii de știință din Irlanda de Nord spun că problemele intestinale sunt atât de puternic legate de coronavirus la copii încât ar trebui luate în considerare. Aceștia au făcut o analogie cu tusea, care este unul dintre cele mai importante simptome la adulții care dezvoltă forme grave de CoVid-19. Astfel, în cazul copiilor, tusea nu este indicator eficient al bolii, potrivit experților.

Noi simptome de CoVid-19 la copii

Diareea, vărsăturile și durerile de stomac ar trebui considerate ca simptome oficiale ale CoVid-19 la copii, spun oamenii de știință. Cele trei simptome încă nu apar pe lista autorităților sanitare, însă s-au dovedit a fi descoperite relativ frecvent la adulți.

„Constatăm că diareea și vărsăturile sunt un simptom raportat de unii copii și cred că merită luată în considerare adăugarea acesteia la lista simptomelor cunoscute”, a declarat dr. Tom Waterfield, de la Universitatea Queen’s, din Belfast.

Pe de altă parte, autoritățile sanitare spun că aceste simptome sunt „prea vagi”. Astfel, sistemul medical ar fi copleșit dacă toate persoanele cu dureri de stomac ar crede că au CoVid-19 și ar merge la spital, potrivit Daily Mail.

Dr. Waterfield și colegii săi au făcut descoperirea după ce au studiat 992 de copii, cu o vârstă medie de 10 ani, dintre care 68 aveau coronavirus.

Cum se face identificarea simptomelor

Când decid să introducă un nou simptom pe lista oficială, autoritățile sanitare trebuie să țină cont mai multe aspecte. Unul dintre acestea este numărul persoanelor cu acel simptom care vor avea de fapt boala, dar și câți vor avea alte probleme de sănătate. De asemenea, trebuie să ia în calcul dacă majoritatea persoanelor cu CoVid-19 ar putea fi diagnosticate fără a include simptomul.

În cazul de față, doar 34 dintre copiii care au avut coronavirus în studiul cercetătorilor nord-irlandezi au prezentat simptome. Privind copiii cu febră, tuse și modificări ale mirosului sau gustului, oamenii de știință au identificat corect 76% dintre copiii cu coronavirus. Cu toate acestea, când au adăugat copiii cu probleme la stomac, procentul a crescut la 97%, respectiv 33 din 34.

Strategia actuală de testare e depășită

Dr. Waterfield și colegii săi cred că rezultatele acestui studiu vor ajuta la o diagnosticare mai eficientă în cazul copiilor. Și aceasta deoarece foarte mulți copii care au contractat virusul sunt asimptomatici.

„Acest studiu demonstrează că aproximativ jumătate dintre copii sunt asimptomatici atunci când sunt infectați cu SARS-CoV-2. Astfel, strategiile actuale de testare nu vor reuși să diagnosticheze majoritatea infecțiilor pediatrice.” – Dr. Tom Waterfield

Simptomele legate de stomac și intestine au fost raportate la 13 dintre copii, comparativ cu 21 care aveau febră – cel mai frecvent semn. Prin comparație, doar în 6 cazuri a fost vorba de pierderea simțului mirosului sau a gustului, care sunt listate ca simptome oficiale de CoVid-19 la copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *