Prima pagină » Culinar » Trei rețete de sezon cu leurdă. De ce este benefică planta pentru organism?

Trei rețete de sezon cu leurdă. De ce este benefică planta pentru organism?

08 apr. 2022, 10:00,
în Culinar

Rețetele cu leurdă pot fi foarte diversificate. Puteți prepara atât omletă, ciorbe, cât și sos Pesto pe care îl puteți servi cu paste. Rețetele sunt ușor de preparat fiind gata în aproximativ 30 minute. Pe lângă gustul aromat și gustos, leurda are și numeroase beneficii pentru organism.

Cunoscută și sub denumirea de „usturoi sălbatic”, planta poate oferi o aromă delicioasă atât ciorbelor cât și salatelor. Pentru ca leurda să aibă un efect benefic asupra organismului, este recomandat ca frunzele să fie proaspete.

Trei rețete cu leurdă de primăvară

Primăvara este sezonul când leurda se găsește din abundență. Fiind extrem de aromată, aceasta seamănă destul de mult cu usturoiul la gust. Dacă vă plac pastele, puteți prepara din plantă Pesto de leurdă. Preparatul este ușor de gătit și este gata în 30 de minute. Veți avea nevoie de 200 grame frunze de leurdă pe care le veți spăla și usca, apoi le veți pune în blender. Împreună cu planta veți da prin blender 100 grame nucă și 75 grame parmezan. Se va mixa până se vor omogeniza, apoi se adaugă 120 mililitri ulei de măsline. Compoziția obținută trebuie să aibă consistența unui sos. După ce amestecul este gata, adăugați zeamă de lămâie după gust și sare după gust. Sosul este gata pentru a putea fi servit cu paste. În cazul în care vă mai rămâne, îl puteți păstra într-un borcan în frigider. După fiecare folosire, va trebui să completați sosul din borcan cu ulei.

O altă rețetă pe care o puteți găti la micul dejun este omleta cu leurdă. Aceasta este gata în 20 minute și veți obține două porții. Veți avea nevoie de un ardei kapia roșu pe care îl veți curăța de semințe și tăia în cubulețe. Apoi frunzele de leurdă le veți tăia în fâșii subțiri și veți da 20 grame de cașcaval prin răzătoare. Într-o tigaie veți pune 30 grame unt, apoi adăugați ardeii și leurda. Acestea vor trebui călite, apoi se vor adăuga trei ouă pe care le veți bate înainte. În compoziție se pun sare și piper după gust. Lăsați la prăjit omleta pe ambele părți apoi o puteți consuma cu parmezan deasupra. Aceasta se poate servi cu legume de sezon precum roșii, ridichi sau castraveți.

Supa de leurdă este o altă variantă în care puteți prepara planta. Pentru aceasta veți avea nevoie de trei grămezi de leurdă și două salate mari pe care le veți tăia în fâșii. Într-o tigaie veți prăji în puțin ulei 75 grame ceapă, împreună cu leurda, salata și o bucățică de slănină. Ulterior, veți adăuga un litru de apă, doi litri de lapte și sare după gust. Se vor lăsa până când vor fi fierte. Supa poate fi mâncată cu pâine prăjită sau crutoane.

Beneficiile leurdei pentru organism 

Verdețurile sunt benefice pentru organism primăvara fiind bogate în vitamine, nutrienți și fitosteroli. După sezonul rece, în care nu ați putut consuma aceste legume, preparatele din verdețuri proaspete sunt recomanadate pentru consum. Fiind o plantă extrem de sănătoasă, leurda este bogată în antioxidanți și reduce tensiunea, colesterolul și nivelul de zahăr din corp. Dacă este consumată frecvent primăvara, poate regla hipertensiunea arterială. Leurda conține vitamina A și C, fier, fosfor, fitonutrienți și vitamine din seria B. De asemenea, aceasta este cunoscută și ca unul din cele mai puternice antibiotice naturale, ce combate bacteriile. Printre beneficiile verdețurilor se numără și faptul că îmbunătățesc aspectul tenului, regenerează sângele și întăresc sistemul imunitar. Acestea au un efect benefic și asupra stărilor depresive.

Datorită beneficiilor pe care le are pentru organism, rețetele cu leurdă sunt la mare căutare în sezonul de primăvară. Acestea sunt rapide și ușor de gătit, fiind gustoase și aromate. O altă plantă la mare căutare primăvara este și urzica, ceaiul acesteia având numeroase beneficii pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *