Prima pagină » Eveniment-Social » Trei premiere, la Sala Mare de la Teatrul Național din Iași! Piese interesante, de la „Hamlet în sos picant”, la „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”
Trei premiere, la Sala Mare de la Teatrul Național din Iași! Piese interesante, de la

Trei premiere, la Sala Mare de la Teatrul Național din Iași! Piese interesante, de la „Hamlet în sos picant”, la „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”

07 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Luna ianuarie 2022 vine cu 3 premiere în Sala Mare de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, din Iași! Este vorba despre „Domnul Vulpe”, de Larry Gelbart (18 ianuarie), „Hamlet în sos picant”, după Aldo Nicolaj (23 ianuarie), și „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vișniec (24 ianuarie). Bilete pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sau la secțiunea Bilete de pe site-ul Naționalului ieșean

Luna aceasta, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI) pregătește 3 noi premiere în Sala Mare. Este vorba despre „Domnul Vulpe”, de Larry Gelbart (care se va juca pe 18 ianuarie, ora 19:00). Acesta este în regia lui Cristian Hadji-Culea, decor: Dragoș Buhagiar, costume: Dragoș Buhagiar, Iuliana Gherghescu, ilustrație muzicală: Odry Bârcă.
Distribuția: Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu și Andrei Sava. E vorba despre o piesă plină de substanță care este legată de multe elemente ce reliefează realități contemporane.

„Hamlet în sos picant”, după Aldo Nicolaj, în Sala Mare a Naționalului ieșean

Urmează piesa „Hamlet în sos picant” (), după Aldo Nicolaj, pe 23 ianuarie 2022, de la ora 19:00, în Sala Mare a Naționalului ieșean. Reprezentația este a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din Chișinău, regie: Alexandru Cozub, scenografie: Iurie Matei, costume: Tatiana Popescu. Cu actorii: Froggy – Petru Hadârcă, Cathy – Angela Ciobanu, Inge – Diana Decuseară, Breck – Dan Melnic, Hamlet – Ghenadie Gâlcă, Regina – Margareta Pântea, Horațio – Iurie Focșa, Laert – Mihai Zubcu, Grunter, Elios – Alexandru Pleșca / Igor Babiac.

Acțiunea se petrece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală, unde master chef-ul Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. În bucătărie sfârâie purcelușii de lapte, se fezandează mistrețul în putină de stejar, se coace la foc domol budinca de porumbel a-la-Pericle, se perpelește limba de vacă marinată a-la-Tutankhamon. Bucătăria ajunge câmp de bătălie – ce-i drept, în sânge e doar friptura… restul e picanterie.

Publicul este invitat la „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”

Pe 24 ianuarie 2021 (ora 19:00), publicul este invitat la „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”. Reprezentația este a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din Chișinău, autor: Matei Vișniec, regie: Cristian Hadji-Culea, scenografie: Adrian Suruceanu. Distribuția: Iuri Petrovski P. Ghenadie Gâlcă, Katia Ezova – Doriana Zubcu-Marginean, Grigori Dekanozov, directorul spitalului – Iurie Negoiță, Stepanida Rozanova – Angela Ciobanu, Timofei – Alexandru Pleșca / Vlad Ropot, Bolnav 1 – Nicolae Ghereg, Bolnav 2/bolnav crupier – Valentin Zorilă, Bolnav 3/Ivan Mikadoi Gamarovski – Ion Mocanu, Tânăra (Nadejda Alilueva) – Olga Triboi, Bătrâna – Anișoara Bunescu, Femeia 1 – Angela Cărăuș, Femeia 2 – Draga-Dumitrița Drumi, Femeia 3 – Ana Tkacenko, Bolnavul care l-a cunoscut pe Stalin – Nicu Suveică, Al doilea bolnav care l-a cunoscut pe Stalin – Constantin Adam, Actorul Kukin – Dan Melnic, Bolnav 7 – Mihai Zubcu, Bolnavul fost preot – Nicolae Darie, Profesorul Gagain – Iurie Focșa, Stalin – Sergiu Borș, Al doilea Iuri Petrovski – Nicu Ciumașu.

„Am scris mereu pentru a neliniști, nu pentru a calma… Noi, românii, am fost maeștrii umorului macabru. Se practica autoderiziunea fără limite. La noi, râsul a fost un mod de a supraviețui…”, arată Matei Vişniec.

Spectacolul cu piesa „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, în viziunea originală și combativă a regizorului român Cristian Hadji-Culea, aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vişniec însuși, „procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecţiei umane”.

„Naţiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înţelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, să rămână în unele țări chiar cu o aură de prestigiu pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este: «Stalin nu e mort!» Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii mari iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei mai bune lumi posibile pe spatele a milioane de oameni”, așa este descrisă piesa oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *