Prima pagină » Local » Trei persoane ținute sclave la o stână din Schitu Duca, eliberate după 12 ani
Trei persoane ținute sclave la o stână din Schitu Duca, eliberate după 12 ani

Trei persoane ținute sclave la o stână din Schitu Duca, eliberate după 12 ani

19 iul. 2024, 13:38, 1 ,
BZI.ro, în Local

Trei persoane ținute în sclavie la o stână din comuna Schitu Duca din județul Iași au fost eliberate de polițiștii BCCO Iași. Cele trei victime, acum în vârstă de 24, 26 și 29 de ani, au fost ademenite să lucreze acolo în urmă cu peste 12 ani, când aveau doar 12, 14 și 17 ani.

Pe parcursul acestor ani, victimele au fost sechestrate, abuzate fizic și psihic, înfometate și forțate să muncească în condiții extrem de dure, fără acces la hrană adecvată sau îngrijire medicală. Tentativele lor de evadare au fost mereu zădărnicite de membri ai comunității care informau „stăpânul”.

„La data de 18.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și supunerea la muncă forțată sau obligatorie.
Din materialul probator administrat în cauză a reieșit că acesta, începând cu anul 2010, a recrutat trei persoane vătămate majore cu dizabilități și prin inducere în eroare cu privire la remunerația pe care urmau să o primească le-a primit și adăpostit la o fermă situată pe raza unei comune din județul Iași, unde, prin constrângere și împotriva voinței lor, le-a exploatat prin supunere la muncă forțată și obligatorie.
Cercetările au stabilit faptul că inculpatul a acționat cu autoritate deplină asupra persoanelor vătămate, acestea fiind abuzate și private de mijloacele de subzistență elementare, de minime condiții de igienă și cazare, fără a fi remunerate pentru munca depusă și supuse la umilințe și agresiuni fizice și psihice.
De asemenea, victimele nu au avut acces la sistemul medical și tratamentele adecvate afecțiunilor de care suferă.
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat , judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași.
Persoanele vătămate au intrat în managementul de caz al unei organizații nonguvernamentale specializate în asistența victimelor traficului de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul remis de DIICOT.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *