Prima pagină » Local » Trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul „Parhon”, intoxicați cu ciuperci otrăvitoare! Medicii trag un semnal de alarmă: „O greșeală minoră de recunoaștere poate duce la pierderea unei vieți”

Trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul „Parhon”, intoxicați cu ciuperci otrăvitoare! Medicii trag un semnal de alarmă: „O greșeală minoră de recunoaștere poate duce la pierderea unei vieți”

16 oct. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Trei pacienți au ajuns, în ultimele zile, în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. În cazul a doi dintre trei pacienți a fost nevoie de efectuare de dializă hepatică, de aceea medicii trag un semnal de alarmă legat de pericolul la care se expun atunci când aleg să consume ciuperci din surse nesigure.

Trei pacienți au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași cu insuficiență hepatică acută, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare

Trei pacienți au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași cu insuficiență hepatică acută post-ingestie de ciuperci. Unul dintre pacienți, o femeie în vârstă de 68 de ani, din Botoșani, a ajuns la unitatea medicală în stare de comă superficială, cu insuficiență hepatică și renală acută, iar prognosticul, în cazul ei, este rezervat.

„Este vorba de trei pacienți cu insuficiență hepatică acută, adresați, în ultimele 3 zile, la Spitalul Parhon. Toți pacienții s-au adresat atât cu fenomene de intoleranță digestivă, cât și stare severă alterată, post-ingestie de ciuperci. În cazul a doi dintre trei pacienți a fost nevoie de efectuare de dializă hepatică. Primul caz este un bărbat de 32 de ani, din județul Iași, care a consumat o cantitate mică de ciuperci în cursul zilei de joi. După aproape 12 ore, s-a prezentat la UPU cu stare generală influențată, cu greață, vărsături. A fost stabilit acest diagnostic de intoxicație cu ciuperci și adresat la Spitalul «Parhon» pentru efectuarea dializei hepatice. Starea sa s-a ameliorat semnificativ după efectuarea acestei proceduri și, în prezent, este monitorizat de colegii de la Spitalul «Sf. Spiridon». Al doilea caz este o tânără de 28 de ani, care a consumat ciuperci împreună cu familia. S-a prezentat prima dată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Botoșani și, ulterior, a fost direcționată la noi, tocmai pentru evaluarea necesității efectuării acestei dialize hepatice. În cazul ei nu a fost nevoie de dializă hepatică, probabil pentru că a ingerat o cantitate mică, iar cu tratament suportiv medicamentos și perfuzii a răspuns bine și se recuperează în Secția de Nefrologie a Spitalului «Parhon». Al treilea caz venit în cursul nopții precedente, e vorba de o doamnă de 68 de ani, din județul Botoșani, tot cu ingestie de ciuperci. De data aceasta, cu stare generală foarte gravă, o stare de comă superficială, cu insuficiență hepatică și renală acută. Se efectuează, în prezent, dializă, dar prognosticul este rezervat”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „Tragem un semnal de alarmă legat de aceste ingestii și intoxicații cu ciuperci”

Conf. dr. Ionuț Nistor a explicat că în cazurile grave de intoxicație cu ciuperci este necesară dializa hepatică sau chiar transplantul hepatic.

„Din păcate, în cazurile cu insuficiență renală acută și insuficiență hepatică acută este extrem de important momentul în care sunt adresate la spital și momentul în care începe să se elimine toxicul. Opțiunile terapeutice nu sunt foarte multe, dializa hepatică este una și se poate face doar la Spitalul «Parhon» și la Institutul Clinic Fundeni. A doua soluție este transplantul hepatic, dar este doar o soluție teoretică, deoarece nu există număr de donatori suficient de mare ca să poți răspunde la o asemenea tragedie. Tragem un semnal de alarmă legat de aceste ingestii și intoxicații cu ciuperci, ele pot duce la tragedii pentru întreaga familie. Este important să conștientizăm că avem nevoie de o sursă sigură pentru a consuma aceste ciuperci, iar o greșeală minoră de recunoaștere poate duce la pierderea unei vieți”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași. Și dr. Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra consumului de ciuperci din surse nesigure.

Pacienta în vârstă de 28 de ani, din Botoșani, care a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași după ce a mâncat tocăniță de ciuperci, împreună cu familia, a explicat că ciupercile au fost culese de un vecin.

„Ciupercile au fost culese de un vecin. Au fost aduse acasă de soțul meu. Nu aveau nimic ieșit din comun. Am făcut o tocăniță. Am mâncat joi după-amiază, iar pe la ora 23:00 – 00:00, am început să am dureri de stomac foarte mari și scaune diareice. În jurul orei 05:00, nu am mai rezistat, aveam dureri de stomac și în partea dreaptă, am mers la spital, la Urgențe, am stat câteva ore. Nu mi s-au calmat durerile cât să merg acasă. S-a decis că trebuie să fiu internată și apoi transferată la Iași. Din acea tocăniță a mâncat și mama soacră și doi vecini, dar ei nu au pățit nimic. Consum ciuperci de când mă știu, dar nu am avut nimic”, a declarat pacienta.

Intoxicațiile cu ciuperci pot fi fatale

Prof. dr. Adrian Covic a explicat că în cazurile de intoxicație cu ciuperci este necesar un proces special de epurare a toxinelor care sunt acumulate, deoarece rinichiul și ficatul nu funcționează.

„Așa cum se întâmplă, de obicei, în fiecare toamnă, apar o serie întreagă de cazuri mai numeroase, din păcate, cu insuficiență hepatică acută severă și insuficiență renală acută. Aceste cazuri pot fi tratate aproape în exclusivitate la noi, printr-o procedură specială, denumită de noi dializă hepatică. Este un proces special de epurare a toxinelor care sunt acumulate, pentru că rinichiul nu funcționează, cât și a toxinelor care se acumulează, pentru că ficatul nu funcționează. Este mult mai complexă decât o manevră de dializă simplă. Noi avem o experiență de peste 20 de ani, avem publicații importante în acest domeniu. Din nefericire, multe dintre aceste cazuri sunt extrem de grave, care sunt la un fir de păr de limita dintre viață și moarte. Împreună cu colectivul Spitalului «Parhon», muncim extraordinar ca să salvăm aceste cazuri. Ar fi bine să și prevenim aceste situații. Aș milita, de asemenea, pentru a face centre regionale de toxicologie și cred că ar fi un pas înainte pentru salvarea acestor cazuri”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C. I. Parhon”.

Deși trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul „Parhon”, intoxicați cu ciuperci otrăvitoare, menționăm că piețele din Iași sunt pline de vânzători de ciuperci, care nu sunt în niciun fel verificate ca să nu fie otrăvitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`