Prima pagină » Cancan ultimă oră » Trei moduri în care rețelele de socializare îți influențează negativ viața
Trei moduri în care rețelele de socializare îți influențează negativ viața

Trei moduri în care rețelele de socializare îți influențează negativ viața

15 feb. 2021, 00:05,
Antonia Ceausu în Cancan ultimă oră

Rețelele de socializare au devenit în ultimii ani o modalitate prin care oamenii pot comunica cu ușurință și pot în permanență conectați cu persoanele care nu se afllă în apropiere. Din păcate, în ciuda aspectelor pozitive conform numeroaselor studii s-a stabilit faptul că rețelele de socializare crează dependență și pot împiedica persoanele din a-și desfășura activitățile zilnice. De asemenea, s-a dovedit faptul că acestea pot duce până la depresie.

Un studiu citat de Cleveland Clinic a arătat faptul că zilnic 63% dintre americani se loghează pe un site de socializare. În întreaga lume se conectează zilnic peste 1,23 de miliarde de persoane. Conform lui Scott Bea, un psiholog clinician, rețelele de socializare atrag un număr mare de simpatizanți datorită faptului că oferă un plus de încredere în momentul în care utilizatorul primește o reacție, un comentariu, un mesaj sau când cineva distribuie respectiva postare. Totuși, pe de altă parte, siteurile de socializare pot influența negativ starea utilizatorilor dar și comportamentul acestora.

Iată care sunt efectele negative ale utilizării rețelelor de socializare

Stima de sine este redusă

Din păcate, în general pe rețelele de socializare, oamenii încearcă să prezinte doar elementele frumoase ale vieții. Această tendință oferă urmăritorilor o viziunea ireală, și prin comparație, îi face să devină nemulțumiți de traiul pe care îl au.

Deși de cele mai multe ori acest sentiment îi face pe oameni să lupte mai mult pentru a-și îndeplini visele, în cazul acesta, fiind nenumărate postări zilnic, niciodată acea persoană nu va reuși să aibă tot ce vede pe rețelele de socializare, frustrarea continuând să crească. Efectul pe termen lung al acestui tip de comportant de a-ţi compara viaţa cu cea a prietenilor tăi este o reducere a stimei de sine.

Frica de a nu fi exclus

Postările constante, actualizarea în timp real a profilelor îi fac pe muți utilizatori să se logheze continuu pe rețelele de socializare pentru a fi la curent cu ce postează prietenii sau idolii lor. Studiile arată ca frica de a rămâne pe dinafară, cunoscută drept fenomenul FOMO (fear of missing ouţ) poate favoriza, uneori, apariţia sentimentelor de nemulţumire şi anxietate.

„Impulsul de a verifica regulat statusul şi noile postari este generat din nevoia de a reduce starea de anxietate, însă în realitate acest comportament nu face altceva decât să genereze şi mai multă anxietate. Oamenii se loghează pentru a se linişti, fără să-şi dea seama că această nevoie este ca un drog”, explica Scott Bea.

Dezvoltarea sentimentelor de invidie

Oamenii în general când se expun în fața societății doresc să arate doar părțile bune ale vieții. Vacanțele, hainele, bijuteriile, mașinile sunt doar câteva dintre elementele care au acaparat conturile de pe rețelele de socializare.

Deși celor ce postează le creează un sentiment pozitiv, celor care vizualizează aceaste postări le creează sentimente de invidie, umilință sau chiar furie. Totuși trebuie menționat faptul că, nici cei care își crează o viață diferită în mediul on-line nu procedează bine pentru sănătatea lor mentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`