Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a plătit către 3 licee agricole din Iași sumele necesare achiziției unor utilaje agricole pentru pregătirea tinerilor care își doresc o carieră în domeniul agricol. Specialiștii din Iași susțin că astfel va fi soluționată problema lipsei forței de muncă calificată în acest domeniu. MADR a alocat 10 milioane de lei pentru finanțarea liceelor agricole din toată țara, fiind semnate deja 56 de contracte de finanțare. În program au fost selectate 3 licee din Iași
MADR a demarat un program prin care se încearcă stoparea declinului învățământului liceal agricol prin achiziția unor utilaje agricole necesare desfășurării activității elevilor care vor să se specializeze în agricultură. Liceele din Iași care vor intra în programul de finanțare al MADR au mai mult de 50 la sută din specializări în domeniul agricol. Cele 3 unități școlare selectate în program sunt Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași.
În cadrul acestui program au fost selectate 10 licee din regiunea de Nord-Est, iar la nivelul țării vor fi 56 de licee tehnologice finanțate de MADR. Printre măsurile programului derulat de MADR se numără elaborarea unui program de investiții pe o perioadă de 3 ani, repartizat pe unitățile de învățământ selectate și stabilirea cifrei anuale de școlarizare și înființarea de noi specializări/calificări profesionale. Totodată, se va elabora un model-cadru de management privind gestionarea investițiilor specifice, care se va încheia între direcțiile pentru agricultură județene și unitățile de învățământ selectate.
Fermierii din Iași care angajează tinerii în agricultură, acvacultură și industria alimentară beneficiază de un ajutor de la stat
Orice agricultor care vrea să angajeze tineri în domeniu și vrea să beneficieze de ajutorul acordat de stat poate depune dosarele la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat la nivel național suma de 4 milioane de lei în anul 2020, cu un milion de lei mai mult față de anul trecut. Banii sunt acordați pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară. Banii sunt utilizați pentru acordarea unor facilități fiscale atât pentru angajator, cât și pentru angajat.