Prima pagină » Local » Trei ieșeni se zbat între viață și moarte, după ce s-au infectat cu tulpina Delta! Medicii din Iași sunt în alertă
Trei ieșeni se zbat între viață și moarte, după ce s-au infectat cu tulpina Delta! Medicii din Iași sunt în alertă

Trei ieșeni se zbat între viață și moarte, după ce s-au infectat cu tulpina Delta! Medicii din Iași sunt în alertă

26 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Alți trei ieșeni infectați cu noua tulpină Delta au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase. Aceștia sunt internați în Secția de Terapie Intensivă, iar medicii sunt rezervați în ceea ce privește starea lor de sănătate. Specialiștii au confirmat că niciunul dintre cei trei nu era imunizat împotriva COVID-19

În Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” sunt internați trei ieșeni infectați cu noua tulpină Delta. Aceștia se află în stare gravă, iar medicii sunt rezervați. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva COVID-19. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași urmează să facă o anchetă epidemiologică, pentru a stabili sursa exactă a infectării.

„După ce s-a confirmat că pacienta care a ajuns de la Pașcani în stare gravă este infectată cu noua tulpină Delta, am primit confirmarea și celui de-al doilea pacient, transferat tot de la Pașcani. Așa cum bănuiam, și bărbatul de 49 de ani este infectat cu noua tulpină. Din nefericire, am mai internat un pacient infectat cu noua tulpină. Și acesta este internat în Secția ATI a spitalului. În total, avem trei pacienți infectați cu Delta, care sunt în stare gravă, internați în ATI. Este vorba despre doi bărbați, de 49 și 69 de ani, și o femeie de 67 de ani.

Starea acestora nu este favorabilă, dar sperăm să răspundă bine tratamentului și să se facă bine. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva COVID-19. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este singurul centru de excelență din Moldova pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș»”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Tulpina Delta a făcut prima victimă la Iași

Marți, 20 iulie 2021, a fost declarat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina Delta. Victima a fost o femeie de 90 de ani internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ea a fost internată pe 6 iulie 2021 și s-a numărat printre primele persoane infectate din județ. La internare, acesteia i-au fost recoltate și probe pentru test, ele ajungând la București pe 8 iulie 2021, două zile mai târziu.
Bătrâna a decedat pe data de 12 iulie 2021, iar rezultatele testelor care au confirmat că este infectată cu noua tulpină au ajuns pe 20 iulie 2021. Medicii au ridicat suspiciunea de infectare deoarece fiul său se întorsese din străinătate și prezenta simptome de infectare. Rezultatul acestuia a fost negativ. În prezent, în Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași sunt internați alți doi pacienți infectați cu Delta. Aceștia sunt stabili, internați pe sector, sub supravegherea medicilor.

Când au fost descoperite primele cazuri de Delta în Iași

Amintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, pe 6 iulie 2021, 10 persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte 7 persoane erau din județul Bacău. Printre cei 7 din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și 4 copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost descoperit un pacient dintr-un alt focar, în vârstă de 62 de ani.

Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea de infectare cu tulpina Delta. Doi dintre pacienții din județul Bacău, infectați cu noua tulpină, au decedat. Medicii ieșeni spun că, în câteva luni, cazurile de COVID-19 vor „exploda”, dar spitalele sunt pregătite. Creșterea rapidă a infectărilor ar fi determinată de apariția noilor tulpini ale virusului, care sunt mult mai contagioase. Medicii îi îndeamnă în continuare pe ieșeni să se imunizeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *