Trei femei care au fugit din calea războiului din Ucraina sunt găzduite de o familie din Valea Adâncă, la Iași. Acestea au găsit o soluție prin care să își asigure traiul în România. Ina Carmazina, alături de alte două ucrainence, au decis să prepare pelmeni de casă la comandă. Aceste trei gospodine din Ucraina doresc să își asigure un venit financiar pentru a-și putea crește copiii.
De când a început războiul în Ucraina, sute de mii de persoane au trecut granițele țării și au ajuns în România, unde au găsit adăpost și sprijin. Mai multe mame caută un loc de muncă pentru a reuși să trăiască pentru o perioadă de timp în România, până la încetarea războiului din Ucraina.
Care este povestea celor trei gospodine din Ucraina
Femeile au venit din Vinița, un oraș în partea central-vestică a Ucrainei, alături de copii lor. Ina Carmazina a povestit pentru reporterii de la BZI despre cum au ajuns în România.
”Înainte de a fugi din țara noastră, ne-am uitat din timp după un loc de adăpost în România, am căutat o locuință la Iași. Principalul motiv care ne-a făcut să alegem orașul Iași este legat de faptul că nu suntem departe de casă. Voluntarii Aliona și Nicu Bucătaru s-au oferit să ne fie gazdă. Noi locuim împreună sub același acoperiș, ca o familie unită”, a menționat ucraineanca Ina Carmazina.
Acestea sunt de trei săptămâni la Iași, însă primele două săptămâni au fost cu adevărat o provocare în privința adaptării. Femeile povestesc că plângeau împreună cu micuții lor și că le-a fost greu să accepte faptul că nu mai sunt acasă lângă soți și familie.
Familia din România este foarte amabilă și dornică de a ajuta femeile refugiate, iar Ina este profund recunoscătoare pentru tot sprijinul și ajutorul oferit până acum.
”Inițial, noi am început să căutăm variante să trăim într-un loc unde să nu deranjăm, având în vedere că avem și copii mici, care fac gălăgie. Uimitor este faptul că Aliona și Nicu se comportă cu noi de parcă suntem rudele lor, ne susțin în orice inițiativă”, a spus ucraineanca pentru reporterii BZI.
Femeile din Ucraina, alături de copilașii lor, se bucură de un acoperiș deasupra capului. Cei mici nu sunt înscriși la grădiniță încă, iar aceștia se joacă pe afară împreună, iar faptul că nu sunt singuri îi ajută să se adapteze mult mai ușor la un alt stil de viață.
Cum a apărut ideea de a prepara pelmeni de casă la Iași
Ucrainencele au venit cu inițiativa de a pregăti pelmeni la comandă, pentru că este o soluție prin care își pot asigura un venit financiar.
”Totul a început de la o simplă situație în care am pregătit pentru noi pelmeni, dar atunci când luam masa ne-am gândit că ar fi o idee bună dacă am face o poză și am posta pe unul dintre grupurile de pe Facebook. Prin postare ne-am gândit să promovăm pelmenii de casă pentru a oferi ceva nou pe piața română, doritorii de a încerca mâncarea ucraineană putând face oricând o comandă. Atunci când găteam la bucătărie, proprietarii au făcut o poză și le-au propus și cunoștințelor să comande de la noi. Așa a început totul”, a precizat ucraineanca.
Este un proiect frumos, care promovează mâncarea de casă făcută cu dragoste și căldură. Astăzi este a treia zi în care femeile din Ucraina gătesc pelmeni la comandă. Acestea se bucură de reacțiile pozitive ale cumpărătorilor, iar faptul că sunt implicate într-o activitate le aduce un avantaj financiar, dar, mai ales, un ajutor emoțional.
Pelmenii pot fi comandați de ieșeni la prețul de 45 de lei pentru un kilogram. Ingredientele sunt următoarele: aluat-făina, lapte, ou, sare, piper; umplutura este din carne de porc și de vită, tocată, de calitate, și ceapă. La cerere, carnea tocată poate fi doar porc sau doar curcan. Se pot comanda și Vareniki cu cartofi sau cu brânză de vaci, sau variante de post, cu vișine. Transportul este gratuit în Iași la comenzi de peste 3 kg sau contra-cost la comenzi mai mici. Indicat este ca pelmenii să fie păstrați în congelator până la fierbere, iar timpul de fierbere este de 5 minute și pot fi serviți cu smântână.
Ina, împreună cu prietenele ei din Ucraina, visează să se întoarcă acasă în curând, dar acum această dorință este imposibilă. Deocamdată, se gândesc să rămână în casa familiei Bucătaru, din Valea Adâncă.
Aceste trei gospodine au găsit o motivație în prepararea deliciului culinar la Iași.
Ina vorbește limbile engleză și rusă și poate fi contactată la numărul de telefon 0759429442, iar pentru a face comanda în limba română poate fi contactat Nicu Bucătaru, la numărul +40711919177.