Prima pagină » Local » Trei firme sunt interesate de construirea depoului din Dacia! Ofertele financiare au fost depuse, proiectul are o valoare de peste 200.000.000 de lei

Trei firme sunt interesate de construirea depoului din Dacia! Ofertele financiare au fost depuse, proiectul are o valoare de peste 200.000.000 de lei

16 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Trei firme sunt interesate de construirea depoului din Dacia. Licitația este organizată pe portalul de achiziții al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare

Primăria Municipiului Iași a primit trei oferte la licitația organizată pentru încredințarea lucrărilor de construire a unui nou depou în zona Dacia. Acestea au fost depuse de Asocierea SC Conest SA (Iași) – SC Mari Vila Com SRL (București), SC Tancrad SRL (Galați) și M/S Sietricon (Bangladesh).

Trei firme sunt interesate de construirea depoului din Dacia. Primăria Iași a făcut un împrumut pentru realizarea proiectului

Licitația este organizată pe portalul de achiziții al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cea care acordă municipalității împrumutul prin care este cofinanțată investiția, și are o prevedere financiară de 43.770.000 de euro, aproximativ 217.000.000 de lei. Asocierea SC Conest SA (Iași) – SC Mari Vila Com SRL (București), SC Tancrad SRL (Galați) și M/S Sietricon (Bangladesh) sunt companiile care au depus ofertele financiare. Primăria Iași a împrumutat 50 de milioane de euro de la BERD pentru finanțarea acestui proiect.

Pe circa 4 hectare de teren, vor fi construite trei hale principale, mai mari, care vor fi utilizate pentru mai multe servicii: reparații și revizii tramvaie, ateliere, vestiare, birouri, centrală termică, spații tehnice, nisipare, spălătorie, garare tramvaie, întreținere autobuze electrice, instalații de decantare, separator hidrocarburi și bazine de captare apă pluvială. Noul depou ar trebui să asigure buna funcționare a aproape jumătate din flota de tramvaie și a 50 de autobuze electrice. În acest moment, toată activitatea tramvaielor este concentrată la depoul de la Gară. Timp de cel puțin trei ani de zile, angajații CTP vor trebui să se descurce în această formulă, pentru a asigura transportul în comun în municipiul Iași. În urma demolării vechiului depou, primăria a scos zeci de tone de deșeuri, dar și materiale reciclabile. Amintim faptul că vechiul depou este demolat din luna ianuarie 2024.

Primăria Iași a primit trei oferte și pentru contractul de supraveghere a lucrărilor de la depoul din Dacia

Tot pe portalul BERD este organizată și o licitație pentru încredințarea serviciilor de supervizare a lucrărilor. Procedura are o prevedere financiară de 1.140.621 de euro și a atras tot trei oferte aflate în evaluare. Este vorba despre asocierea SC Outlines SRL – SC Palcora Xpert Solutions SRL – NR Consult Ltd, asocierea Liv Muhendislik Insaat Ltd. Sti – Erregi Servizi Integrati di Ingegneria Ed Architecttura și asocierea SC Daio Total Construct SRL – SC Medos Construct&Consulting SRL – 3TI Progetti Italia Ingenneria Integrata SPA.

„Realizarea unui nou depou a devenit prioritară în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene obținute prin Programul Operațional Regional 2024-2020, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice, la care se adaugă achiziția a 18 tramvaie și a 25 de autobuze electrice prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totalul suprafeței pe care se va interveni este de 55.219 metri pătrați. Depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru tramvaie, celălalt pentru autobuze electrice, spații pentru reparații, clădiri pentru diverse instalații etc. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Realizarea noului depou se va face cu tehnologii de ultimă generație care asigură integrarea conceptului de digitalizare atât în faza de operare a mijloacelor de transport, cât și în faza de întreținere, revizii și reparații a vehiculelor. Proiectul include și modernizarea podului peste pârâul Rediu, modernizarea străzii Strămoșilor și a Rondului Dacia, dar și crearea unei stații intermodale.

Valoarea totală a proiectului de realizare a unui nou depou în Dacia este de 286.302.623 de lei, din care obiectivele de digitalizare în sumă de 47.307.147.00 de lei din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Trei firme sunt interesate de contractul de construire a depoului din Dacia. Licitația este organizată pe portalul de achiziții al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și are o valoare de peste 200.000.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *