Cele 3 firme din Iași acceptate în Programul Rabla 2020 sunt Casa de Cultură a Studenților, SC Agnis 2 Zenit SRL și N.V.A Yvonne SRL. Fiecare dintre acești beneficiari va primi un voucher în valoare de 6.500 de lei pentru a achiziționa o mașină nouă de la dealerii autorizați în Iași, în cadrul programului Rabla. Începând cu data de 24 iulie 2020, AFM a simplificat procedura de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus
Trei firme din Iași au fost acceptate în Programul Rabla 2020. Administrația Fondului pentru Mediu a publicat noi liste cu persoanele juridice acceptate în program. Cele 3 firme din Iași acceptate în Programul Rabla 2020 sunt Casa de Cultură a Studenților, SC Agnis 2 Zenit SRL și N.V.A Yvonne SRL. În total, în cadrul Programului Rabla au fost acceptate 79 dosare pentru 134 autovehicule și o contestație pentru un autovehicul.
Pentru Programul Rabla Plus au fost acceptate 74 dosare pentru 137 autovehicule, dintre care 38 electrice hibride, 97 pur electrice, două motociclete electrice și două contestații pentru trei autovehicule pur electrice. Listele persoanelor juridice care au fost acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secțiunile aferente Programelor Rabla și Rabla Plus.
Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/ dealerilor auto validați în Programele Rabla și Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituției
Lista producătorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din Iași, are au semnat contracte de participare în vederea decontării în cadrul programului Rabla 2020 sunt Casa Auto, Mega Auto, ATI Motors Holding, SC Doly SRL, Comat SA, Sandra Trading SRL, Auto Padova SRL, Moldo Trans Auto, Apan Motors, Tokyo Motors, Sunrise Motors, Open Auto Center, Bras. Dosarul depus de firma Bras, din Iași, a fost aprobat pe data de 29 mai 2020 de Administrația Fondului pentru Mediu, în programele Rabla și Rabla Plus 2020. Alte 84 de dosare depuse de persoanele juridice din țară au fost aprobate în cadrul celor două programe derulate cu fonduri de la stat.
Termenele de depunere a dosarelor au fost prelungite pentru beneficiarii care vor să se înscrie în programul Rabla
În ceea ce privește termenele de depunere a dosarelor, acestea au fost modificate. Astfel, pentru Rabla Clasic valabilitatea notei de înscriere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, a fost extinsă cu 60 de zile (de la 120 la 180 de zile). În privința casării autovehiculului, termenele au fost prelungite cu 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice termenul este de 180 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și a notei de înscriere. Sumele ce pot fi obținute în cadrul programului Rabla 2020 sunt cuprinse între 6.500 și 9.000 de lei. Pentru achiziția unui autoturism clasic, valoarea voucherului este de 6.500 de lei. Pentru autoturismele electrice și hibryde, suma poate ajunge la 9.000 de lei/ voucher.
AFM a simplificat procedura de transmitere a dosarelor de către persoanele juridice în cadrul programului Rabla 2020
Începând cu data de 24 iulie 2020, dosarele de acceptare depuse de către persoanele juridice și dosarele de validare ale producătorilor/dealerilor auto, în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, se vor transmite la AFM doar prin intermediul poștei electronice. Procedura cuprinzând modul de transmitere a documentelor, adresele de e-mail prin intermediul cărora se realizează comunicarea informațiilor necesare, precum și alte instrucțiuni, vor fi publicate pe site-ul www.afm.ro. Dosarele depuse de către persoanele juridice, dosarele de validare, respinse ale producătorilor/dealerilor auto se vor transmite la AFM doar prin intermediul poștei electronice. Pentru producători, cererea de decontare se va semna prin utilizarea semnăturii electronice calificate și se va transmite prin intermediul poștei electronice la AFM, respectând condițiile din ghid.
În ultimii 15 ani, mii de ieșeni au achiziționat autoturisme noi cu ajutorul voucherelor obținute în cadrul Programului Rabla
Programul Rabla 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autoritățile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani. La nivelul județului au fost aprobate, în ultimii 15 ani, mii de dosare ale ieșenilor care au vrut să își cumpere mașini noi cu ajutorul voucherelor. De asemenea, Programul Rabla Plus a început pe 25 martie, iar doritorii au posibilitatea să-și cumpere o mașină 100 la sută electrică sau electrică hibrid plug-in. Programul eco permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric, prima modificare din cadrul programului. De la înființarea Programului Rabla, cel puțin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz și circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziționate.