Alertă de tsunami a fost emisă luni, în Japonia, după ce un cutremur de 5,7 şi un al doilea de 7,5 au fost înregistrate în centrul ţării de către centrul meteorologic japonez, informează News.ro.
Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.
Cutremurul de 7,5 a fost urmat la nici 10 minute de o replică de 6.2.
BREAKING: Video from the local station in Ishikawa prefecture, Japan –extremely powerful shaking amid major earthquake#earthquake #Japan #Tsunami
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) January 1, 2024
Agenţia meteorologică japoneză a emis o alertă de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă vestice din regiunile Ishikawa, Niigata şi Toyama.
Potrivit agenţiei meteorologice, se crede că valuri cu o înălţime de până la 5 metri ar putea ajunge la Noto, în prefectura Ishikawa.
Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.
Video: NHK has aired this frightening footage of a building collapsing in Ishikawa during today’s earthquake. It registered as 6+ on the JMA Seismic Intensity Scale. pic.twitter.com/K942Z9tKb4
— Jeffrey J. Hall 🇯🇵🇺🇸 (@mrjeffu) January 1, 2024
#Japan #Earthquake #Tsunami
Fresh… welcome 2024 pic.twitter.com/O9ZKmdS254— *𝗔𝗯𝗼 𝗥𝗶𝗮𝗱 | الرابع عشر (@AboXiv) January 1, 2024
Cutremur puternic și în Indonezia
Indonezia, lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter
Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în provincia indoneziană Papua, a anunţat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 km (24,23 mile), a precizat EMSC, care evaluase anterior cutremurul la o magnitudine 6,2, şi o adâncime de 46 km (28,58 mile).
Sistemul de avertizare pentru tsunami al SUA a transmis că nu există în prezent niciun pericol după cutremur.
Sâmbătă a avut loc în ocean un alt cutremur cu magnitudinea de 5,9, în zona de nord-est a insulei indoneziene Sumatra, una dintre cele mai populate din ţară, fără ca autorităţile să raporteze vreo pagubă sau victime, notează EFE.
Indonezia este situată pe aşa-numitul Inel de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică şi vulcanică intensă în care se înregistrează aproximativ 7.000 de cutremure anual, majoritatea moderate.
În decembrie 2004, un cutremur puternic în nordul insulei indoneziene Sumatra a cauzat un tsunami care a dus peste 226.000 de morţi în 12 ţări care se învecinează cu Oceanul Indian, aminteşte EFE, scrie Agerpres.