Prima pagină » Eveniment-Social » Trei clădiri faimoase din Iași vor fi transformate total! Au fost elaborate proiectele legate de modul în care vor fi refăcute (GALERIE FOTO)

Trei clădiri faimoase din Iași vor fi transformate total! Au fost elaborate proiectele legate de modul în care vor fi refăcute (GALERIE FOTO)

30 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Clădiri cunoscute și celebre din Iași, pregătite să intre într-un amplu proces de modernizare, refacere și transformare! Proiectele vizează fostul Cinema „Victoria”, „Casa Bogonos/Buicliu” și fostul Cinematograf „Tineretului” din municipiul Iași. Ateneul Național din Iași a reușit să contureze o serie de propuneri pentru reabilitarea clădirilor pe care le deține în administrare, dar și finalizarea, la stadiul de proiect, a altora

Aceste trei clădiri faimoase din Iași vor fi transformate! Pentru ele au fost elaborate proiectele legate de modul în care vor fi refăcute.
Este vorba despre fostul Cinema „Victoria”, „Casa Bogonos/Buicliu” și fostul Cinematograf „Tineretului” din municipiu. În anul ce a ajuns aproape de final, Ateneul Național din Iași a reușit să contureze o serie de propuneri pentru reabilitarea clădirilor pe care le deține în administrare, dar și finalizarea, la stadiul de proiect, a altora. De la elaborarea și depunerea documentației pentru obținerea avizului de securitate la incendiu pentru Sala „Unirii”.

Proiectul de la „Victoria” conține elemente ornamentale similare cu cele de la monumentele istorice Hotel „Traian” și Palatul „Braunstein”

Proiectul de refacere și reabilitare a fațadei de la „Victoria” conține elemente ornamentale similare cu cele de la monumentele istorice Hotel „Traian” și Palatul „Braunstein”. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021.

„Legat de fostul cinema «Victoria», doar 8 luni am lucrat la dosarul legat de obținerea avizelor, a documentelor legate de întregul proiect de refacere și reabilitare, la interior și exterior, a fostului Cinematograf «Victoria». Vorbim de transformarea unei săli de proiecție în una de spectacole, multifuncțională și modernă. Anul acesta am lucrat la toate acestea. Chiar în aceste zile, și le mulțumesc celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, vom obține aviz de funcționare din partea lor”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul de la Ateneu. În plus, lunile acestea, s-a lucrat încontinuu la interior. „De luni bune lucrăm la interior. Aproape am finalizat totul, mai avem de refăcut Foaierul. Finalizăm și o «perdea anti-foc», o cortină între scenă și sală pentru a avea protecție în caz de incendiu publicul”, a mai precizat Andrei Apreotesei.

Proiectul de restaurare și revitalizare a „Casei Bogonos/Buicliu” a fost avizat favorabil de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași

La proiectul de restaurare și revitalizare a „Casei Bogonos/Buicliu”, faza D.A.L.I. (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție), avizul a fost favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Iași. Astfel, eforturile pe care echipa Ateneului Național din Iași le întreprinde în direcția conservării, protejării, promovării patrimoniului cultural local continuă, prin toate demersurile administrative și financiare care se impun. Monumentul istoric, preluat în administrare la finalul anului 2019, cod LMI IS-II-M-B-03977, situat în strada Păcurari, nr. 29, cunoscut drept „Casa Buicliu”, va fi complet restaurată și reabilitată.

Ateneul a preluat imobilul pe o perioadă de 25 de ani, scopul fiind accesarea de fonduri nerambursabile necesare înființării unui muzeu dedicat copiilor și universului copilăriei. Instituția de cultură a depus un proiect cu fonduri europene în acest sens. Valoarea maximă ce poate fi accesată fiind de două milioane de euro, sumă care ar putea fi suplimentată cu fonduri proprii în funcție de necesități.

Ateneul Național din Iași acordă o atenție deosebită patrimoniului cultural local. Se pregătește înființarea unui „Muzeu al Copiilor”

Eforturile pe care echipa Ateneului din Iași le întreprinde în direcția conservării, protejării și promovării patrimoniului cultural local continuă, prin toate demersurile administrative și financiare care se impun.

„Ne dorim ca toate imobilele pe care le avem în administrare să poată fi redate comunității în cele mai bune condiții și într-un timp cât mai scurt”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției.

Monumentul istoric, preluat în administrare la finalul anului 2019, cod LMI IS-II-M-B-03977, situat în strada Păcurari, nr. 29, cunoscut drept „Casa Buicliu” este în centrul atenției pentru echipa Ateneului Național din Iași, dată fiind starea de degradare avansată în care se află.

Realizarea investițiilor necesare salvării acestui monument istoric are nevoie de studii de specialitate și proiecte de specialitate complexe, iar munca de cercetare și de întocmire a documentațiilor continuă

Având în vedere că pentru realizarea investițiilor necesare salvării acestui monument istoric este nevoie de studii de specialitate și proiecte complexe, munca de cercetare și de întocmire a documentațiilor continuă.

„Obiectivul nostru este să restaurăm «Casa Buicliu/ Bogonos» «conform studiului istoric» și să înființăm un «Muzeu al Copiilor», alături de parteneri locali, naționali și internaționali. Avem încredere în echipa de specialiști cu care lucrăm și, sperăm că, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, precum și al altor instituții care au competențe în domeniul patrimoniului cultural național, să ne putem atinge visul”, a mai adăugat Andrei Apreotesei.

Tot în acest an, Ateneul ieșean a adus și câteva propuneri pentru reabilitarea fațadei fostului Cinematograf „Tineretului”, idei aflate, încă, în analiză și în dezbatere

De asemenea, Ateneul ieșean a adus și câteva propuneri pentru reabilitarea fațadei fostului Cinematograf „Tineretului”, idei aflate, încă, în analiză și în dezbatere.

„Ne dorim ca prin toate acțiunile pe care le întreprindem și prin deciziile pe care le luăm să redăm frumusețea clădirilor pierdute în negura timpului. Deși apreciem noul, privim cu admirație spre arhitectura clădirilor care guvernau vechea Uliță Sârbească, parte a fostei Ulițe Mari a Iașului. Analizăm mai multe variante, ne consultăm cu specialiștii și factorii decidenți de pe plan local și credem că, în cele din urmă, vom găsi cea mai bună soluție pentru imaginea orașului nostru, atât prin intervențiile asupra acestui imobil, cât și în cazul celorlalte, pe care le avem în administrare”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Demersurile întreprinse în acest an vor continua și în anul următor, din dorința de a reda ieșenilor aceste clădiri istorice ale orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025