Prima pagină » Eveniment-Social » Trei centre de plasament din judetul Iasi vor fi inchise anul acesta. DGASPC Iasi va muta copiii in case noi construite
Trei centre de plasament din judetul Iasi vor fi inchise anul acesta. DGASPC Iasi va muta copiii in case noi construite

Trei centre de plasament din judetul Iasi vor fi inchise anul acesta. DGASPC Iasi va muta copiii in case noi construite

15 ian. 2018, 19:52,
Cosmina Stratila în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:637069;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Aproximativ 300 de copii urmeaza sa fie mutati ca urmare a închiderii centrelor de plasament din judetul Iasi @ Pentru acestia, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi va construi case de tip familial

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, în parteneriat cu organizatia Hope and Home for Children România (HHC), va închide trei institutii vechi si de mari dimensiuni în care sunt ocrotiti mai multi minori din judetul Iasi.

Complexul de servicii comunitare de la Târgu Frumos va fi închis anul acesta, iar doua dintre cele mai mari centre din Iasi, "Ion Holban" si "Veniamin Costache", vor fi desfiintate pana anul viitor, proiectele de inchidere a acestor centre se afla in curs de implementare.

În urma parteneriatului dintre DGASPC Iasi si HHC România, organizatia s-a angajat, pe de o parte, sa ridice câte patru case de tip familial, în care vor fi îngrijiti copiii din centrele de plasament inchise si pentru care nu au putut fi identificate alte solutii de îngrijire în familie.

Pe de alta parte, organizatia non-guvernamentala si-a propus sa gaseasca resurse financiare pentru copiii care, în urma unor evaluari, ar putea fi reintegrati în familii.

În prezent, o casa pentru copiii îngrijiti în centrul din Târgu Frumos este gata, iar celelalte se afla în constructie. "Închiderea centrelor rezidentiale mari este o strategie europeana, asumata si de noi, prin care se doreste gasirea unor masuri alternative mai adecvate pentru protectia copiilor. Locul caminelor cu dormitoare pentru zeci de copii va fi luat treptat de reintegrarea în familie, asistenta maternala sau de aceste case de tip familial, astfel încât copiii aflati în grija noastra sa traiasca într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sa stea în comunitate, sa relationeze cu oamenii", a declarat Florin Ion, directorul DGASPC Iasi.

În urmatorii ani vor fi închise si centrul de plasament din C.A. Rosetti, cel din Bucium si cel din Bogdanesti. "Noi vom pastra centrele «Sf. Andrei», Galata, si «Sf. Nicolae» din Pascani, în care se afla copii cu handicap grav. În cazul acestora, institutionalizarea este, din pacate, singura solutie viabila. Fireste, închiderea centrelor nu va fi facuta de pe o zi pe alta. Se va evalua fiecare caz în parte si se vor cauta masurile alternative potrivite. Vor mai trebui gasite si alte surse de finantare", a spus seful DGASPC Iasi.

Citeste si : Lasati în voia sortii, cei mai norocosi dintre varstnici ajung în centrele de îngrijire din Iasi daca indeplinesc toate criteriile impuse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`