Prima pagină » Stiri si curiozitati » Trecerea la ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România

Trecerea la ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România

08 sept. 2023, 10:23,
în Stiri si curiozitati

Românii au început să devină tot mai curioși cu privire la trecerea la ora de iarnă 2023. Ora se schimbă de două ori pe an în România având ca scop folosirea mai îndelungată a luminii solare. Chiar dacă o să beneficiem de o oră în plus de somn, schimabrea vine și cu o serie de părți negative.

Trecerea la ora de iarnă în 2023 este momentul în care România trece la ora standard. Această schimbare are loc într-o zi considerată cea mai lungă din an, deoarece va avea 25 de ore în loc de 24.

Trecerea la ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că o să dormim cu o oră în plus. Procesul de schimbare a orei nu are loc simultan în toate țările, din cauza diferențelor de fus orar.

Până recent, toate statele membre ale Uniunii erau obligate să efectueze schimbarea orei de două ori pe an, în scopul de a beneficia de mai multă lumină naturală într-o anumită perioadă de timp. În România, schimbarea orei a fost implementată pentru prima dată în anul 1932.

După introducerea orei de vară în România, aceasta a fost aplicată până în anul 1939. Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent. În 1943, s-a renunţat la ea. Nicolae Ceaușescu a reintrodus ora de vară odată cu anul 1979.

Cum este afectat organismul de această schimbare

Conform unor cercetări, modificarea orei, în special în sezonul toamnă, poate determina apariția unor simptome temporare la oameni, cum ar fi oboseala, anxietatea și, uneori, stări depresie.

Datorită perturbărilor de somn cu care nu confruntăm în această perioadă, trecerea la ora de iarnă poate cauza scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei.

Pe lângă modificările somnului, pot apărea și astenie și irascibilitate. Acestea pot persista timp de două sau chiar trei săptămâni după schimbarea orei.

Ce țară europeană nu folosește ora de vara

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelanda, George Vernon Hudson, în 1895. 110 țări din întreagă lume folosesc astăzi acest mecanism.

În Europa, Islanda este singura țară care nu folosește ora de vară la fel ca celelalte.

Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunțat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetățenii. De asemenea Rusia are nouă fusuri orare.

Trecerea la ora de iarnă în 2023 va avea loc pe data de 28 spre 29 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *