Prima pagină » National » Trebuie să plătești dacă spargi un borcan în supermarket? Iată ce spune legea

Trebuie să plătești dacă spargi un borcan în supermarket? Iată ce spune legea

13 feb. 2025, 11:00,
Redacția BZI în National

Mulți dintre români se întreabă dacă trebuie să plătească atunci când sparg un borcan într-un supermarket. Legea este una foarte clară și explică situațiile în care cumpărătorul este bun de plată pentru pagubele pe care le face.

Lanțurile de supermarketuri din România au profituri uluitoare. Vorbim de miliarde de lei profit net! Dacă plătești, sau nu, un borcan pe care l-ai spart depinde de circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Trebuie să plătești dacă spargi un borcan în supermarket?

Atunci când un client avariază accidental un produs într-un supermarket, apare frecvent întrebarea dacă trebuie să suporte costurile pentru incident. Mulți cred că sunt răspunzători pentru orice deteriorare, dar acest lucru nu este întotdeauna corect. Conform legii, clientul este responsabil doar dacă daunele sunt cauzate de o acțiune sau neglijență din partea sa.

Reprezentanții aplicației Pan Paragon, care ajută la compararea prețurilor, au explicat într-un video postat pe Instagram că, în multe cazuri, vina nu îi revine clientului. În anumite situații, comerciantul poate fi cel responsabil pentru deteriorarea unui produs, mai ales atunci când condițiile din magazin nu sunt adecvate.

De exemplu, rafturile prea înguste sau coridoarele aglomerate care împiedică o circulație corespunzătoare pot provoca accidente ce duc la avarii ale produselor. În astfel de cazuri, clientul nu ar trebui să fie responsabil pentru daunele cauzate, conform unui articol al Libertății.

Clientul nu trebuie să suporte costurile dacă supermarketul nu și-a luat măsuri de siguranță

Conform Codului Civil, vânzătorul are obligația de a asigura condiții adecvate pentru că clienții să poată verifica și alege produsele în siguranță. Dacă magazinul nu respectă aceste cerințe, clientul nu ar trebui să suporte costurile pentru deteriorarea unui produs cauzată de condițiile necorespunzătoare ale magazinului.

În cazul unui astfel de incident, se recomandă să se încerce o soluționare amiabilă cu managerul magazinului. O discuție calmă poate lămuri cine este responsabil. Dacă există neînțelegeri, camerele de supraveghere pot ajuta la clarificarea circumstanțelor și stabilirea dacă deteriorarea a fost cauzată de condițiile magazinului sau de acțiunile clientului.

Așadar, clientul nu este automat responsabil pentru produsele deteriorate, iar de multe ori vina poate fi atribuită comerciantului, mai ales dacă acesta nu respectă normele de siguranță și organizare ale magazinului.

Cu cât un supermarket este mai mare, cu atât distanța dintre rafturi devine mai mare, iar comerciantul trebuie să ia măsurile necesare pentru a proteja produsele și a le asigura corespunzător la raft. În funcție de dimensiunea magazinului, reglementările impun anumite distanțe între rafturi: 1,4 m pentru suprafețe de până la 100 m², 1,6 m pentru suprafețe între 100 și 150 m², 2 m pentru suprafețe între 150 și 400 m² și 2,5 m pentru suprafețe ce depășesc 400 m². De exemplu, raionul de băuturi trebuie să fie echipat cu o bară specială pentru a stabiliza produsele. Dacă un client atinge o sticlă care se sparge, acesta trebuie să anunțe personalul magazinului. Dacă raionul nu este dotat cu măsuri de siguranță adecvate, clientul care a provocat accidentul nu va fi responsabil pentru plata produselor deteriorate. Așadar, trebuie să plătești dacă spargi un borcan în supermarket doar dacă supermarketul a luat toate măsurile de siguranță și tu ai fost neglijent.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie importantă privind viitorul serialului Las Fierbinți. Bobonete a risipit misterul
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025