Amiralul NATO, Rob Bauer lansează un avertisment fără precedent spunând că trebuie să ne pregătim de un război cu Rusia. Acesta lansează un apel către companiile din Occident să-și pregătească producția spre o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina.
La finalul lunii septembrie, Putin avertizase că orice atac efectuat de o ţară non-nucleară, dar susţinută de o putere ce dispune de armă atomică ar putea fi considerat drept o agresiune „comună”, ceea ce poate necesita o recurgere la arma nucleară.
Trebuie să ne pregătim de război cu Rusia! Amiralul NATO, Rob Bauer, avertisment fără precedent
Amiralul olandez Rob Bauer, liderul Comitetului Militar al NATO, a lansat un apel clar către companiile din Occident, cerându-le să fie pregătite pentru situații de conflict și să-și reorganizeze procesele de producție și distribuție astfel încât să reducă vulnerabilitatea față de eventuale presiuni venite din partea unor state precum Rusia sau China. Într-un discurs susținut la Bruxelles, Bauer a subliniat importanța acestei adaptări ca o măsură crucială de descurajare strategică, conform relatărilor Reuters.
În cadrul unei conferințe găzduite de think tank-ul European Policy Centre, amiralul a evidențiat că descurajarea NATO nu se limitează doar la forța militară, ci implică utilizarea tuturor resurselor și instrumentelor disponibile. A explicat că, pentru a face față unui posibil război cu Rusia, este esențial ca serviciile și bunurile critice să fie livrate fără întreruperi, indiferent de contextul geopolitic.
Referindu-se la contextul actual, Bauer a menționat o creștere alarmantă a actelor de sabotaj, exemplificate în Europa prin atacurile asupra infrastructurii energetice. El a atras atenția asupra dependenței față de Gazprom și a remarcat că, deși s-au semnat contracte cu această companie, în realitate ele au fost negociate indirect cu liderul rus Vladimir Putin. În mod similar, a făcut o paralelă cu investițiile companiilor chineze, subliniind că, de fapt, aceste acorduri sunt legate de președintele Chinei, Xi Jinping.
Rusia și-a schimbat doctrina nucleară
Sunt mișcări importante pe frontul din Ucraina, iar Joe Biden le-a dat ucrainienilor voie să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune. În replică, Rusia a lansat un atac cu rachete balistice, iar Vladimir Putin a adoptat rezoluția de a schimba doctrina nucleară.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina în atacurile asupra regiunii Briansk din Rusia reprezintă un indiciu evident al intenției Occidentului de a intensifica conflictul. În cadrul unei declarații făcute la Rio de Janeiro, unde se afla pentru summitul G20, Lavrov a evidențiat că atacurile repetate cu aceste rachete furnizate de Statele Unite reflectă dorința unei escaladări a tensiunilor.
Potrivit oficialului rus, utilizarea rachetelor ATACMS nu ar fi posibilă fără sprijinul tehnologic și operațional oferit de americani. Lavrov a subliniat că președintele Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că implicarea Statelor Unite și a aliaților NATO în astfel de operațiuni ar putea fi considerată o participare directă la conflict.
Putin a remarcat anterior, în luna septembrie, că sprijinul Occidentului pentru loviturile ucrainene ar putea fi interpretat ca o implicare directă a NATO, a SUA și a statelor europene în războiul din Ucraina. El a subliniat că desfășurarea unor astfel de operațiuni necesită contribuția infrastructurii militare NATO și a personalului său pentru stabilirea țintelor și coordonarea lansării rachetelor. Declarațiile lui Lavrov subliniază percepția Rusiei asupra unui nivel crescut de implicare occidentală în conflict.