Prima pagină » Culinar » Trebuie să încercați această rețetă de tarhon în oțet! Conferă o savoare cu totul deosebită preparatelor și reglează tranzitul intestinal
Trebuie să încercați această rețetă de tarhon în oțet! Conferă o savoare cu totul deosebită preparatelor și reglează tranzitul intestinal

Trebuie să încercați această rețetă de tarhon în oțet! Conferă o savoare cu totul deosebită preparatelor și reglează tranzitul intestinal

23 aug. 2023, 11:03,
BZI.ro, în Culinar

Tarhonul este o plantă aromatică ce conferă o savoare deosebită mâncărurilor, dar este apreciat și pentru proprietățile sale terapeutice, având efecte antiinflamatorii, dezinfectante, antiinfecțioase, antibacteriene. Acesta ajută la îmbunătățirea digestiei, stimulează pofta de mâncare și combate efectele balonării, printre altele. Conservarea de tarhon în oțet implică folosirea acestor frunze pe care le vom infuza în oțet, și care, în timp, capătă o aromă caracteristică. Rezultatul delicios dă o savoare interesantă preparatelor, și poate fi inclus în sosuri de salată sau în ciorbe, pentru a le da o notă acidulată plăcută. Această plantă aromatică poate fi integrată cu succes și în sosurile Bernaise sau Tartar.

Această rețetă de tarhon în oțet conferă o notă acidulată plăcută preparatelor culinare

În timp ce ardeiul sau hreanul este conservat de obicei la începutul toamnei, tarhonul este recomandat a fi conservat prin această metodă când este înca proaspăt, din timpul verii. Este esențial să identificăm momentul ideal pentru prepararea fiecărui tip de conservă.

Rețeta este una simplă și foarte practică. Țineți cont că atunci când veți deschide un borcan, este de preferat să îl consumați în următoarele două săptămâni pentru a evita ca acesta să se deterioreze odată ce a fost expus la aer. De aceea, e bine să vă orientați către borcane mai mici. Desigur, tarhonul poate fi conservat și prin uscare, dar varianta în oțet este mai aromată.

Această modalitate de conservare a tarhonului este foarte potrivită pentru a fi folosită în diverse ciorbe, cum ar fi ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon, ciorba de porc cu afumătură și tarhon sau ciorba de pui cu tarhon. Tarhonul în oțet se potrivește de asemenea excelent în mâncăruri cu sosuri, precum pui cu smântână și tarhon, pulpă de curcan cu sos de portocale și tarhon, salată de ouă cu tarhon, păstrăv cu smântână și tarhon.

Ce pași trebuie să urmați

Conservarea tarhonului în oțet pentru iarnă se poate face fie cu oțet de vin alb cu 9 grade sau oțet de mere, în funcție de preferințele și ingredientele disponibile în gospodărie. Lista de ingrediente este foarte restrânsă, avem nevoie doar de tarhon proaspăt, oțet de 9 grade (vin alb sau de mere) și sare. Apoi putem trece la treabă pentru a prepara tarhon în oțet, ideal pentru a-i păstra savoarea pe perioada iernii.

Primul pas constă în spălarea cu mare atenție a tarhonului proaspăt cules. Desprindeți frunzele de pe tulpini cu grijă, pentru a nu le deteriora. Pentru a începe procesul de conservare, așezați o cantitate mică de sare pe fundul borcanelor. Adăugați un strat de frunze în borcan și presați-le bine folosindu-vă de o linguriță sau chiar de vârful degetului. Presărați o micuță cantitate de sare peste frunzele așezate, apoi aranjați un nou strat de frunze. Repetați procesul de presare și adăugare de sare. Continuați cu această procedură până când borcanul este umplut cu straturi de frunze de tarhon. După aceea, turnați oțet în borcan până când tarhonul este complet acoperit. Etanșați bine borcanul și așezați-l într-o cameră de depozitare sau în orice loc răcoros din casă, chiar și frigiderul poate fi potrivit.

Este recomandat să verificați a doua zi dacă nivelul lichidului a scăzut, și dacă da, să completați cu mai mult oțet pentru a vă asigura că tarhonul este complet acoperit.

Fiecare sezon ne oferă oportunități diferite pentru a prezerva arome și gusturi prin conservare, de care este păcat să nu profităm, pentru că astfel avem șansa de a ne bucura de ele mult timp după încheierea sezonului în care cresc.

Odată cu debutul verii, putem transforma căpșunile, zmeura, caisele și afinele în gemuri și dulcețuri, iar corcodușele pot fi fie congelate, fie transformate în pastă pentru a adăuga aciditate ciorbelor. Putem să păstrăm frunzele de viță de vie cât mai proaspete în borcane sau în congelator, sau să congelăm diverse legume sau fructe, precum fasole verde, ardei, vinete, vișine sau să preparam tarhon în oțet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *