Prima pagină » Sanatate » Trebuie să iei protecție pentru stomac în timpul tratamentului cu antibiotice? Iată ce spun medicii

Trebuie să iei protecție pentru stomac în timpul tratamentului cu antibiotice? Iată ce spun medicii

11 mart. 2022, 14:58,
în Sanatate

Este nevoie să iei protecție pentru stomac dacă urmezi un tratament cu antibiotice? Ei bine, da! Chiar dacă antibioticele te ajută să scapi de infecții, pot avea urmări neplăcute.

Antibioticele nu acționează doar asupra bacteriilor periculoase, ci afectează și alte bacterii folositoare. În organismul nostru trăiesc numeroase microrganisme, cu roluri bine stabilite, care ne ajută să funcționăm armonios. De exemplu, există flora intestinală, care are rol în digestie și în elaborarea unor vitamine, cum este vitamina B12. Astfel că, antibioticele distrug și această floră, ducând la apariția unor boli și tulburări, precum: toxicitate hepatică (stare de rău, greață, mărirea ficatului), toxicitate renală, candidoză orală, afte orale, candidoză vaginală, tulburări de tranzit abdominal, dureri de stomac, greață sau chiar vomă.

Iată ce trebuie să faci pentru a preveni toate aceste boli sau tulburări.

Ia probiotice: Constituie cea mai bună protecție pentru stomac în timpul tratamentului cu antibiotice

Probioticele sunt responsabile de menținerea în limite normale a activității florei „bune” a organismului. De aceea, când iei antibiotice, nu uita să îți administrezi și probiotice, pentru a sta departe de probleme.

De asemenea, poți lua și un protector gastric. Pentru că antibioticele pot fi agresive cu mucoasa gastrică, un protector gastric luat dimineața, pe stomacul gol, alături de un pahar cu apă, te poate ajuta să scapi de infecție și să rămâi sănătos.

Dacă suferi de gastrită, continuă să iei medicamente pentru protecția stomacului încă 20 de zile după terminarea tratamentului cu antibiotice. Întreabă medicul care este cea mai bună variantă pentru tine și pentru organismul tău.

mai multe pastile albe și colorate

Probioticele sunt responsabile de menținerea în limite normale a activității florei „bune” a organismului.

Mănâncă alimente ușoare și sănătoase

Stai departe de prăjeli și consumă legume preparate la aburi, carne slabă fiară sau la cuptor, paste fierte sau la cuptor, usturoi, iaurt, murături, lactate slabe, fructe neacide. Evită să mănânci pâine proaspătă, pentru a-ți proteja stomacul. Nu consuma alcool, sucuri acidulate, preparate prăjite, mezeluri sau dulciuri.

alimente sănătoase

Stai departe de prăjeli și consumă legume preparate la aburi, carne slabă fiară sau la cuptor, paste fierte sau la cuptor, usturoi, iaurt, murături, lactate slabe, fructe neacide.

Fă cât mai multă mișcare

Atunci când ai o infecție în organism, dorința de a face sport s-ar putea să nu fie prea mare. Însă încearcă să faci exerciții fizice ușoare, care să te mențină activ și să îți îmbunătățească starea de spirit. Sportul joacă un rol foarte important în reglarea tranzitului abdominal, în menținerea imunității și în detoxifiere. De aceea, fă sport atât cât îți permite organismul, chiar și în timpul tratamentului cu antibiotice.

o femeie care face sport

Încearcă să faci exerciții fizice ușoare, care să te mențină activ și să îți îmbunătățească starea de spirit.

Odihnește-te suficient

În perioada în care iei antibiotice, încearcă să dormi cât mai mult. Acest lucru te va ajuta să te vindeci mai repede. Dormi 10-12 ore și, dacă simți nevoia, odihnește-te și pe parcursul zilei, câte 15-30 de minute. Te vei simți revigorat, iar antibioticul își va face efectul mai repede.

o femeie care doarme

Dormi 10-12 ore și, dacă simți nevoia, odihnește-te și pe parcursul zilei, câte 15-30 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025