Prima pagină » Sanatate » Trebuie să iau antibiotic dacă m-a mușcat o căpușă? Află totul despre mușcătura de căpușă

Trebuie să iau antibiotic dacă m-a mușcat o căpușă? Află totul despre mușcătura de căpușă

16 dec. 2021, 15:11,
în Sanatate

Te întrebi dacă trebuie să iei antibiotic, după ce te-a mușcat o căpușă? Ei bine, da. Iată ce presupune mușcătura de căpușă și ce tratament trebuie să urmezi.

Căpușele sunt insecte parazite, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă, fie el om sau animal. În cazul în care nu sunt depistate, pot să trăiască până la câteva zile pe corp. Din fericire, nu toate căpușele sunt infestate și nu pot transmite boli. Însă, sunt și situații în care prin mușcătura de căpușă se pot transmite boli grave (babesioza, boala Lyme, febra butunoasă, encefalita de căpușă). De aceea, este necesar să ceri ajutorul medicilor și, în acest fel, vei putea primi un tratament adecvat, care să îndepărteze orice risc.

căpușă în piele

Prin mușcătura de căpușă se pot transmite boli grave.

Mușcătura de căpușă: Simptome

Ajunse pe corpul gazdă, căpușele preferă să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului. Acestea își introduc capul sub piele și încep să se hrănească. Pe măsură ce hrănesc cu mai mult sânge, mărimea lor crește. Căpușele nu sar și nici nu zboară.

Principalele lor gazde sunt rozătoarele de mici dimensiuni, însă victimă îi poate cădea și omul. Infecția la om poate apărea în perioada când căpușele sunt active, și anume aprilie-noiembrie. Aceasta este fie directă, prin mușcătură, fie indirectă, prin consumul de produse lactate nepasteurizate de la vaci, capre, oi (virusul se poate transmite prin lapte).

Mușcătura de căpușă poate fi recunoscută ușor, prin simpla verificare a fiecărui colțișor de pe corp. Unele persoane pot să nu aibă niciun simptom, însă altele pot fi alergice și prezintă: durere la locul mușcăturii, umflătură, senzaţie de arsură în locul afectat şi chiar dificultăţi respiratorii.

căpușă pe scalp

Ajunse pe corpul gazdă, căpușele preferă să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului.

Trebuie să iau antibiotic dacă m-a mușcat o căpușă?

Dacă ai observat că te-a mușcat o căpușă, nu mai sta pe gânduri și mergi, de urgență, la medic. Nu încerca să îndepărtezi căpușa acasă, deoarece capul poate rămâne în interiorul pielii, fapt ce va duce la o infecție. Îndepărtarea acesteia este dificilă, însă cabinetele medicale sunt dotate cu instrumente speciale pentru o astfel de intervenție.

Medicul îți poate prescrie administrarea unui antibiotic, pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare.
În cazul în care nu există posibilitatea să ajungi la medic, poți încerca să îndepărtezi căpușa cu o pensetă, prin tracțiune ușoară și continuă. Penseta va trebui să fie poziționată cât mai aproape de piele, pentru a nu lăsa bucăți din gura căpușei în interior. Corpul căpușei nu trebuie zdrobit, iar mâinile trebuie protejate cu mănuși chirurgicale sau tifon. După îndepărtarea căpușei, zona se spală cu apă și săpun, după care se dezinfectează. Este necesar ca zona să fie observată timp de 30-40 de zile, iar în cazul în care apare o pustulă sau un alt semn în acel loc, se va consula un medic infecționist.

Pentru îndepărarea căpușei se mai folosesc și alte tehnici, precum utilizarea de căldură sau alte substanțe (gaz, acetonă, petrol, amoniac, sursă de căldură etc.). Însă, acestea nu sunt recomandate, deoarece pot irita căpușa, crescând riscul de infecție.

mușcătură de căpușă

Este necesar ca zona să fie observată timp de 30-40 de zile, iar în cazul în care apare o pustulă sau un alt semn în acel loc, se va consula un medic infecționist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`