Prima pagină » National » Traumele polițistului arestat pe nedrept și anchetat zece ani. Dă statul în judecată și cere 100.000 de euro despăgubiri
Traumele polițistului arestat pe nedrept și anchetat zece ani. Dă statul în judecată și cere 100.000 de euro despăgubiri

Traumele polițistului arestat pe nedrept și anchetat zece ani. Dă statul în judecată și cere 100.000 de euro despăgubiri

23 ian. 2023, 16:00, 1 ,
BZI.ro, în National

Cristian Badea a dat în judecată statul român, prin Ministerul de Finanțe, și solicită suma de 100.000 de euro despăgubiri morale pentru nelegalitatea măsurilor privative sau restrictive de libertate și atingerile aduse drepturilor fundamentale. În 20 martie 2012, Cristian Badea, polițist în cadrul Poliției Transporturi Constanța, a fost reținut de procurorii Tribunalului Constanța, alături de alți polițiști, fiind acuzat că a sprijinit un grup de persoane să fure fier vechi din incinta Portului Constanța.

„În perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, inculpaţii (dintre care cinci agenţi de poliţie la Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa, un agent de poliţie la Grup Nave Constanţa, un agent de poliţie la Secţia 5 Poliţie Constanţa, trei agenţi de pază de la o societate de pază) au sprijinit sustragerile din zona portului Constanţa comise de mai multe persoane, care s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni”, transmitea, la acea vreme, Parchetul Tribunalului Constanța.

Polițistul Cristian Badea a fost arestat preventiv timp de 29 de zile, apoi judecătorii de drepturi și libertăți au stabilit ca 30 de zile să nu părăsească localitatea de domiciliu.

Chiar dacă a rămas în continuare în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Cristian Badea a fost pus la dispoziție și mutat la munca de birou. Ancheta procurorului a continuat până în 2016, când dosarul care cuprindea un lot de 39 de inculpați a fost trimis spre judecată. Magistrații l-au retrimis, însă, la Parchet.

Cristian Badea: „Viața mea s-a schimbat radical”

În anul 2019, procurorii au înaintat din nou dosarul Tribunalului Constanța, iar în martie 2022, în cameră preliminară, judecătorii au constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate de procuror, soluție menținută definitiv și de Curtea de Apel Constanța. Ca atare, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța i-a comunicat, la data de 6 septembrie 2022, că s-a dispus clasarea cauzei față de el.

Cristian Badea susține că viața i s-a schimbat, că a trecut în cei zece ani prin experiențe traumatizante, iar cariera lui de polițist a fost întreruptă brusc în anul 2012.

„Viața mea s-a schimbat radical, fiind reținut și anchetat de către procurori și mai apoi arestat preventiv pentru o perioadă de 29 zile. Condițiile din arest erau groaznice, nu aveam apă caldă și nici căldură, mâncarea pe care o primeam era de proastă calitate și nu mă puteam hrăni. În mediul carceral am luat contact cu alți deținuți pe care i-am anchetat și care doreau să se răzbune”, spune polițistul.

Acesta susține că era scos din arest și dus în fața procurorului de caz – Teodor Niță – unde era supus unor presiuni (sub amenințarea că nu va mai ieși din închisoare mulți ani) să recunoască fapte și să dea detalii despre activitatea infracțională a celorlalți inculpați, deși el nu știa nimic.

„În cadrul poliției, în acești 10 ani, am fost marginalizat de către colegi și de către superiorii care s-au succedat în timp, ignorat, făcându-se tot felul de glume pe seama mea, pe situația mea, dar mai ales pe activitatea pe care o desfășuram”, explică polițistul.

Pus la dispoziție nu a mai putut înainta în grad, iar salariul său a fost diminuat pentru că nu mai desfășura activitatea inițială.

„Înainte de momentul reținerii și arestării preventive aveam o relație de lungă durată cu o persoană, care urma să se materializeze prin încheierea unei căsătorii, dar totul s-a destrămat, fiind părăsit. Numele meu a fost dat publicității printr-un comunicat de presă al Parchetului, fiind preluat și de mass-media în articolele vremii, fiind catalogat ca un polițist corupt și infractor”, adaugă Cristian Badea.

Despăgubiri morale de 100.000 de euro

Conform articolului 539 din Codul de procedură penală, „are dreptul la repararea pagubei şi persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate.”

De aceea, pentru cei zece ani în care el consideră că a fost persecutat încontinuu, polițistul solicită acum instanței despăgubiri civile în valoare de 100.000 de euro, adică 10.000 de euro pentru fiecare an în parte.

„Onoarea, imaginea, reputația și demnitatea mea au fost prejudiciate grav, prin acuzațiile nefondate și prin publicitatea făcută cazului, fiind aduse atingeri integrității mele fizice şi psihice, intimității vieții private”, se arată în cererea de chemare în judecată înaintată Tribunalului Ialomița.

Comentarii
  • Nu statului roman ar trebui sa ceara daune acest politist, ci dobitocului de procuror de caz, Teodor Niță !!!! In toate profesiile in cazul unei culpe consecinta este raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa gravitatea faptei, numai in cazul magistratilor nu se intampla NIMIC !!!!! Au fost zeci de cazuri in care au trimis oameni nevinovati in inchisoare si zeci de mii de cazuri in care oamnei nevinovati au fost hartuiti prin tribunale ani de zile pana au reusit in final sa-si demonstreze nevinovatia. Suferintele acestor oameni nu ar trebui compensate (daca vor putea fi compensate, pentru ca traumele vor ramane toata viata) de statul roman ci de cei care din neprofesionalism au gresit. Nu este corect ca avand o profesie in care decizi soarta oamenilor sa nu ai nici o raspundere !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *