Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Trauma din copilarie creste riscul de cancer. Descopera 3 consecinte grave

Trauma din copilarie creste riscul de cancer. Descopera 3 consecinte grave

28 oct. 2019, 10:19,
în Sanatate

Cei mai multi dintre noi recunoastem o trauma din copilarie. Un accident, o agresiune fizica, un razboi sau poate un cutremur mare. Toate aceaste experiente ne afecteaza sub forma de flashback-uri si cosmaruri. Exista insa un tip subtil de traume depre care nu vorbim, dar care ne afecteaza profund. Psihologii o numesc trauma complexa. Ce este mai exact si consecinte are mai tarziu, in viata de adult, descopera in acest articol.

Cand va ganditi la copilarie ce va aduceti aminte? Poate un moment in care tatal tau te tinea deasupra capului si te invartea? Sau poate un moment de joaca cu fratii tai? Sau poate va numarati printre cei care nu au amintiri frumoase din primii ani de viata sau care au amintiri pline de lacrimi si tristete.

Cei mai multi dintre noi putem recunoaste trauma din copilarie. Cand ne gandim la traume, ne gandim adesea la evenimente care schimba viata. Sunt acele evenimente care impart viata unei persoane in „inainte de” si „dupa”. Ne gandim la cazuri groaznice de agresiune sexuala, accidente auto, razboi si dezastre naturale. Sunt evenimente care ne urmaresc si in viata de adult si care ne revin sub forma de cosmaruri sau flashback-uri.

Mai exista insa un tip de trauma din copilarie despre care nu vorbim pentru ca nu pare sa fie o trauma daca o comparam cu situatiile descrise mai sus. Psihologii o numesc trauma complexa. Este mai subtila, dar afecteaza la fel de profund omul.

Cum se defineste trauma complexa

„Traumele complexe sunt greu de identificat, descris si reamintit. Pot aparea ca „instantanee” din copilarie, ca si cum asteptati la fereastra, pana tarziu in noapte, intoarcerea unui parinte acasa. Un parinte care lipseste adesea. Ar putea aparea ca un sentiment general de neincredere sau detasare. Un sentiment care se strecoara in relatiile personale ale adultului, chiar si atunci cand aceste relatii sunt cu persoane care nu ii fac rau.”, sustine psihologul Jade Wu.

Traumele complexe nu sunt intotdeauna despre ceea ce s-a intamplat cu o persoana. Este si despre ceea ce nu s-a intamplat. Poate persoanei nu i s-a oferit respectul de baza. Poate nu a avut parte de increderea, iubirea si atasamentul adultilor apropiati.

Experientele din copilarie si efectele asupra sanatatii fizice si mintale

Exista mai multe studii care au investigat prevalenta traumelor din copilarie. Printre cele mai cunoscute se numara studiul Adverse Childhood Events (ACE), care s-a desfasurat intre 1995 si 1997 si a inclus peste17.000 de persoane. Participantii au participat la examene fizice si au completat sondaje private despre experientele lor din copilarie, precum si starea lor actuala de sanatate si comportament.

Cele 10 articole din sondaj au inclus intrebari despre abuzul fizic si sexual, dar si altele precum: Un parinte sau un adult mai in varsta din casa injura adesea la tine, te insulta, te umilea? Ai simtit adesea ca parintii tau nu se uita unul la celalalt, nu se simt aproape unul de celalalt sau nu se sprijina? Ati trait cu cineva care era alcoolic sau consuma droguri?

64% au raspuns pozitiv cel putin la o intrebare, 12,5% au aprobat patru sau mai multe situatii. Aceasta este foarte grav. Patru sau mai multe astfel de elemente tradeaza o neglijare profunda si victimizarea unui copil, cineva care incearca sa-si dezvolte increderea in sine intr-o lume in care oamenii de care este cel mai dependent sunt cei care il afecteaza cel mai mult. In randurile de mai jos vei descoperi trei consecinte grave ale traumei complexe.

Trauma din copilarie contribuie la boli cronice

Traumatismele complexe din copilarie pot provoca cicatrici fizice pe langa cele psihologice. De cand a aparut primul studiu ACE, cercetatorii din mai multe domenii au studiat modul in care aceste evenimente afecteaza sanatatea pe termen lung.

Un studiu din 2014 realizat de scoala de Medicina a Universitatii Virginia Commonwealth a descoperit ca traumele din copilarie, in special exploatare sexuala, au fost asociate cu o rata mai mare de diagnostic a cancerului. O revizuire a 155 de studii a confirmat legatura dintre trauma si riscul de cancer. Cercetatorii auexplicat rezultatul spunand ca cei care au trait evenimente traumatice erau mai predispusi la obezitate si laconsum in exces de alcool si tutun.

Exista, de asemenea, dovezi tot mai multe care arata legatura dintre traumele din copilarie si alte boli, cum ar fiboli de inima, ficat, plamani si autoimune si dureri de cap cronice.

Trauma efecteaza relatia unei persoane cu propria sa sexualitate

Cresterea intr-un mediu care raspunde la nevoile de iubire si siguranta ale copilului ii permite acestuia sa invete despre propriul corp si sexualitate intr-un mod sanatos si sigur. Dar necunoasterea unor modele pozitive pentru relatii si sex duce la rezultate negative.

Un studiu realizat pe aproape 10.000 de adulti a descoperit ca, cu cat au avut mai multe traume in copilarie, cuatat riscul de a avea o boala cu transmitere sexuala a crescut. Doar 7% dintre barbatii fara traume au avut o astfel de boala, insa 39% dintre barbatii cu sapte evenimente de tip trauma au avut o astfel de boala. De asemenea, s-a descoperit ca femeile cu traume in copilarie se angajeaza in comportamente mai riscante dinpunct de vedere intim.

Efectele sunt si mai clare cand vorbim despre sarcina in adolescenta. Potrivit unui studiu care a inclus tinere din California, 16% dintre femeile fara ACE au ramas insarcinate ca adolescente. Procentul a crescut la 53% daca femeile au trecut prin opt situatii/evenimente de trauma.

Trauma din copilarie denatureaza modul in care intelegem realitatea

„Cum iti amintesti trecutul? Obisnuiesti sa-ti planifici viitorul? Cu totii avem bagajele si temerile noastre, dar cei care au experimentat traume complexe au literalmente gauri in trecut si in viitor”, precizeaza dr. Wu. Un studiu care a inclus peste 5.000 de barbati si femei a descoperit ca cei cu traume complexe semnificative (scor ACE de 5 sau mai mare) au avut un risc de sase ori mai mare de a avea lacune in amintirile din copilarie.

Atunci cand se gandesc la viitor, tinerii cu ACE vad ceva neplacut. Lipsa gandirii orientate spre viitor este o caracteristica a depresiei. Cercetatorii au descoperit ca acest lucru poate determina adolescentii cu ACE sa se angajeze in comportamente periculoase delincvente.

„Chiar si prezentul se poate simti indepartat de cei cu traume complexe. Experienta disocierii este uneori denumita „experienta din afara corpului”, unde o persoana se simte ca si cum ar fi iesit din corp. Disocierea se poate manifesta si ca insensibilitate la durere, pierderea controlului muscular sau chiar incapacitatea de a inghiti. Cei care au avut un numar semnificativ de ACE au un risc mai mare de disociere”, adauga psihologul.

Tulburarea de identitate disociativa, uneori cunoscuta sub numele de „tulburare de personalitate multipla”, este o forma extrema si rara de dezasociere care apare din cauza traumatismelor din copilarie. Acest lucru este atunci cand cineva nu poate mentine un simt constant al sinelui si pare sa comute involuntar intre identitati diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024