Prima pagină » Coronavirus » Tratamentul impotriva coronavirusului recomandat de OMS: ”Vietile oamenilor au fost salvate”
Tratamentul impotriva coronavirusului recomandat de OMS: ”Vietile oamenilor au fost salvate”

Tratamentul impotriva coronavirusului recomandat de OMS: ”Vietile oamenilor au fost salvate”

04 sept. 2020, 12:27,
în Coronavirus

Tratamentul împotriva coronavirusului recomandat de OMS. O analiză a şapte studii clinice arată faptul că tratarea cu steroizi a bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%. În urma acestei analize, Organizaţia Mondială s Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament.

Tratarea cu steroizi a bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unei analize a şapte studii clinice, astfel că OMS şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament.

Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazona şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

”Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arata un comunicat al cercetătorilor.

Tratamentul împotriva coronavirusului recomandat de OMS

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include ”o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19.

”Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

”Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acesta analiză.

Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în saloanele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.

În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazona injectabila costa aproximativ 7-8 ron.

Trei simptome de CoVid-19 la copii care nu sunt în atenţia medicilor

Cercetătorii au evidenţiat noi simptome de CoVid-19 la copii. Potrivit acestora, ele nu sunt deocamdată simptome oficiale ale temutei boli. Cu toate acestea, autorităţile sanitare le consideră indicii prea vagi pentru a fi luate în seamă.

Oamenii de ştiinţă din Irlanda de Nord spun că problemele intestinale sunt atât de puternic legate de coronavirus la copii încât ar trebui luate în considerare. Aceştia au făcut o analogie cu tusea, care este unul dintre cele mai importante simptome la adulţii care dezvoltă forme grave de CoVid-19. Astfel, în cazul copiilor, tusea nu este indicator eficient al bolii, potrivit experţilor.

Diareea, vărsăturile şi durerile de stomac ar trebui considerate ca simptome oficiale ale CoVid-19 la copii, spun oamenii de ştiinţă. Cele trei simptome încă nu apar pe lista autorităţilor sanitare, însă s-au dovedit a fi descoperite relativ frecvent la adulţi.

„Constatăm că diareea şi vărsăturile sunt un simptom raportat de unii copii şi cred că merită luată în considerare adăugarea acesteia la lista simptomelor cunoscute”, a declarat dr. Tom Waterfield, de la Universitatea Queen’s, din Belfast.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024