Tratamentul cu Remdesivir are efecte minime pentru bolnavii de COVID-19 in forme moderate. Remdesivirul medicamentos antiviral a fost unul dintre puținele tratamente care pareau să ajute la reducerea ratelor de deces la pacienții cu COVID-19 care aveau nevoie de ventilator.
Dar un nou studiu consideră că medicamentul nu poate fi la fel de eficient pentru cazurile moderate”de COVID-19 – pacienți internați și care au nevoie de oxigen pentru a respira, dar nu necesită un ventilator.
Studiul a aproape 600 de astfel de pacienți a constatat că cei care au primit Remdesivir timp de cinci zile au avut o „diferență semnificativă în starea clinică în comparație cu tratamentul standard, dar diferența a fost de o importanță clinică incertă”, potrivit cercetătorilor conduși de Dr. Diana Brainard de la Gilead Sciences, care produce Remdesivir.
Un expert în boli infecțioase consideră că rezultatele pot tempera emoția apărută pentru prima dată în jurul Remdesivirului.
„Acest studiu subliniază că Remdesivirul nu este în mod clar un medicament care să fie decisiv atunci când vine vorba de tratamentul COVID-19, deoarece beneficiile sale sunt marginale”, a spus dr. Amesh Adalja, savant senior la Johns Hopkins Center for Health Security. în Baltimore.
Tratamentul cu Remdesivir are efecte minime pentru bolnavii de COVID-19 in forme moderate
El consideră că rezultatele „subliniază nevoia de a dezvolta antivirale și alte terapii care pot afecta semnificativ traiectoria pacienților cu COVID-19”.
Gilead este în prezent în căutarea aprobării Administrației Medicamentelor și Medicamentelor din SUA pentru remdesivir, care este disponibil acum în regim de urgență pentru pacienții internați cu COVID-19 severă. Dacă FDA îl aprobă, totuși, medicamentul ar avea o utilizare mai largă.
Remdesivir funcționează blocând virusul să se copieze. Studiile medicamentului au arătat că poate reduce timpul de recuperare de la COVID-19 cu aproape o treime la persoanele cu COVID-19 severă.
Dar despre cazurile de coronavirus mai moderate? Pentru a afla, grupul lui Brainard a analizat 584 de pacienți spitalizați care au primit fie cinci zile de remdesivir administrat intravenos, fie 10 zile în același regim sau îngrijire standard fără remdesivir.
Pacienții aveau o medie de 57 de ani și 61% erau bărbați. Mai mult de jumătate aveau boli de inimă și 40% erau diabetici. Toți pacienții au prezentat COVID-19 moderat, ceea ce a fost definit ca prezența pneumoniei evidențiate pe scanări pulmonare, împreună cu niveluri scăzute de oxigen din sânge.
La 28 de zile după începerea tratamentului, patru pacienți (2%) din grupul de îngrijire standard au decedat, comparativ cu trei (2%) care au primit 10 zile de remdesivir și doi ( 1%) care au primit tratamentul de cinci zile.
La 11 zile, un beneficiu statistic în termeni de „stare clinică mai bună” pe o scară de 7 puncte a fost observat doar în rândul celor care au luat remdesivir cinci zile. Acest grup a avut o șansă de 65% mai mare de rezultat îmbunătățit în comparație cu cei care au primit îngrijiri standard, au spus cercetătorii.
Cu toate acestea, îmbunătățirile nu au fost dramatice și de „importanță clinică incertă”, a remarcat echipa lui Brainard.