Prima pagină » Sanatate » Tratamentul cicatricilor după operație! Cum le vindeci natural?

Tratamentul cicatricilor după operație! Cum le vindeci natural?

02 aug. 2024, 13:05,
B, , h, , în Sanatate

Tratamentul cicatricilor după operație joacă un rol crucial nu doar din punct de vedere estetic, ci și funcțional, având impact asupra procesului de vindecare și asupra confortului pacientului.

Tratamentul cicatricilor după operație reprezintă un aspect esențial în procesul de recuperare, având un rol important în estomparea urmelor lăsate de intervențiile chirurgicale. Metodele de tratament sunt variate, incluzând opțiuni de îngrijire topice, terapii avansate sau naturale și soluții chirurgicale, toate având scopul de a optimiza rezultatele estetice și funcționale ale pielii postoperatorii.

Tratamentul natural împotriva cicatricilor după operație

Toate operațiile lasă în urmă o cicatrice. La fel și rănile, tăieturile și alte leziuni ale pielii. Aceste urme pot fi șterse prin alte intervenții chirurgicale sau tratamente complexe cu laser. Însă aceste cicatrici pot fi vindecate și pe căi naturale.

Trebuie menționat că niciun tratament, fie le natural sau nu, care are ca scop reducerea cicatricilor, nu trebuie folosit înainte ca incizia să fie complet vindecată.

Lămâia este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru reducerea cicatricilor. Cum faci? Aplică felii de lămâie pe cicatrici după patru – șase luni de la incizie. Dacă resimți o senzație de arsură, folosește comprese cu suc de lămâie, diluat cu apă. Compresa se menține pe urma operației cel mult cinci minute, iar tratamentul se repetă în fiecare zi. După îndepărtarea feliilor de lămâie sau a compresei, pielea se spală și se unge cu o cremă hidratantă.

Pasta de tomate oferă o excepțională capacitate de regenerare. Tot ceea ce trebuie să faci este să aplici pasta de tomate pe urma secțiunii și pe marginile acesteia. Lasă pasta de tomate să acționeze timp de 20-30 de minute. Aplică acest „tratament” în fiecare zi. Cicatricea se va diminua considerabil.

Aloe vera este utilă și ea pentru reducerea cicatricilor în urma inciziilor. Aplică gelul pur de aloe vera pe incizie și lasă-l peste noapte. Dimineața clătește piele cu apă rece și aplică o cremă de corp hidratantă.

Alte opțiuni de vindecare a urmelor de pe piele

Una dintre variante este chirurgia, deși aceasta nu va elimina cicatricea, intervenția chirurgicală poate fi folosită penru a modifica forma cicatricei sau pentru a o face mai puțin vizibilă aspect care te va face să uiți de disconfort. Intervenția chirurgicală nu este recomandată în cazul cicatricilor hipertrofice sau keloide.
Injecțiile cu steroizi pot ajuta la atenuarea aspectului cicatricilor keloide sau hipertrofice prin aplatizarea acestora.

Radioterapia superficială, în doze mici, este utilizată pentru a preveni reapariția cicatricilor keloide și hipertrofice severe și este recomandată doar în cazuri extreme, din cauza potențialelor efecte secundare pe termen lung.

Dermabraziunea, adică îndepărtarea suprafeței pielii cu ajutorul unui echipament special. Microdermoabraziunea este o formă mult mai puțin invazivă de dermabraziune și este folosită pentru cicatricile superficiale.

Microneedlingul constă în a face multe orificii de puncție în pielea superficială pentru a stimula producția de colagen și chiar pentru a introduce stimulatori de colagen sau alte produse pentru a încerca să reducă aspectul cicatricilor.

Criochirurgia îngheață cicatricea pentru a reduce dimensiunea cicatricei și pentru a reduce durerea, mâncărimea, duritatea și decolorarea. Este important ca aceste tratamente pentru cicatricile după operație să fie făcute doar la recomandarea medicului și doar sub supraveghere medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
02 august 2024
02 august 2024