Există numeroase tratamente pentru puncte negre pe care le poți face acasă, acestea fiind un coșmar pentru oricine, iar uneori, oricânt de bine ai avea grijă de pielea ta, acestea își fac apariția în cel mai rău moment posibil. Prima greșeală pe care nu trebuie să o faci este aceea să încerci să ți le scoți cu unghiile, mai ales cu mâinile murdare.
Punctele negre pe nas reprezintă o problemă frecventă de piele care afectează numeroase persoane. Acestea apar atunci când porii se înfundă cu sebun și celule moarte ale pielii, expunerea la aer ducând la oxidarea și înnegrirea acestui amestec. Deși nu sunt periculoase pentru sănătate, punctele negre pot fi inestetice și pot afecta încrederea în sine.
Tratamente pentru puncte negre pe care le poți face acasă
Punctele negre afectează preponderent persoanele cu tenul gras și mixt, însă nici cele cu tenul uscat nu sunt ocolite de această problemă. Substanța care iese din porii tăi ca niște fire subțiri atunci când strângi pielea nasului, bărbiei și frunții unde se formează mai des punctele albe sau negre se numește filament sebaceu.
Este alcătuit în mare parte din sebum și celule moarte ale pielii. Spre deosebire de coșurile cauzate de acnee, care sunt adesea de origine hormonală, punctele negre sunt depozite grase acumulate în porii pielii și care se oxidează la contactul cu bacteriile și aerul, căpătând o culoare închisă.
Albușurile de ou pot micșora porii, prevenind reapariția punctelor negre. Totodată, acestea sunt bogate în nutrienți de preț pentru pielea ta. Pentru a prepara această mască de față ai nevoie de un ou, un prosop de hârtie, un bol mic și un prosop.
Trebuie să bați bine albușul, apoi spală-te pe față, șterge-te și apoi aplică un strat de albus de ou pe față, dar și pe gât. Apoi acoperă-ți fața cu bucăți de hârtie igienică,mai ales în zonele în care ai puncte negre.
Așteaptă ca albușul de ou să se usuce, iar după aceea mai aplică încă un strat, peste hârtia igienică. După ce se usucă și cel de-al doilea strat, îndepărtează cu atenție hârtia igienică, clătește-ți și usucă-ți tenul.
Remediu natural cu lămâie
Lămâia este un ingredient magic pentru punctele negre, tot ce trebuie să faci este să storci o lămâie și să păstrezi sucul într-un recipient pe care să îl pui, ulterior, la frigider.
Folosește o bucată de vată sau o periuță de dinți, moală și curată, și aplică zeama de lămâie pe zonele cu puncte negre. Repetă operațiunea în fiecare seară, înainte de culcare. Află cum scapi și de bărbia dublă.
Poți să folosești lămâia și în combinație cu albușul de ou, astfel că trebuie să bați un albuș de ou până se întărește și se adaugă câteva picături de lămâie. Aplică compoziția pe față, insistând în zona T și las-o să acționeze 15 minute apoi la final clătește ușor tenul.
Acțiunea exfoliantă a bicarbonatului de sodiu este foarte eficientă împotriva punctelor negre. Se amestecă două linguri de pulbere de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de suc de lămâie pentru a forma o pastă groasă.
Aplică preparatul pe zonele cu puncte negre și lasă-l să acționeze aproximativ 20 de minute apoi clătește-ți fața cu apă rece. Poți repeta acest lucru în fiecare zi timp de aproximativ o săptămână pentru a vedea rezultate.
Un alt remediu natural pentru punctele negre este cel pe bază de miere și scorțișoară. Mierea are proprietăți antibacteriene, iar alături de scorțișoara îți va elimina punctele negre.
Totodată, scorțișoara îmbunătățește circulația sângelui și îți face pielea strălucitoare. Încearcă unul dintre aceste tratamente pentru puncte negre făcute acasă și vezi care-i priește mai bine tenului tău.