Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » Tratamente cu cenuşă. La ce bine să o foloseşti în curte și grădină

Tratamente cu cenuşă. La ce bine să o foloseşti în curte și grădină

24 sept. 2021, 11:36,
în WoW!

Vremea s-a cam schimbat. Dacă până mai ieri era cald şi frumos, acum avem burniță, vânt şi ploaie de toamnă. A sosit timpul, aşadar, pentru încălzirea locuinţelor. Cine locuieşte la casă poate să facă focul în sobă. Iar în fiecare săptămână, mai apoi, trebuie curăţată. În principiu se scoate cenuşa, iar o dată la câteva luni se rade funinginea de pe interior. Ştiai însă că lemnele prelucrate în soba poţi fi valorificate? Uite câteva tratamente cu cenușă.

Funinginea trebuie aruncată, pentru că nu ai ce face cu cea. Cenuşa, în schimb, are mai multe utilizări, pe care le vom descoperi în acest material. Bineînţeles, multă cenușă se obţine din folosirea lemnului. Cu cât lemnele sunt mai putrede, cu atât mai multă cenușă se produce, dar şi mai puţină căldură. De ce? Pentru că lemnele putrede nu au putere calorică.

Tratamente cu cenuşă – Utile pentru curte şi grădină

Nu mai arunca cenuşa! Utilizeaz-o, pentru că are mai multe beneficii. Bineînţeles, înainte de a o folosi, trebuie să o cureţi de cuie sau alte alte reziduuri. Astfel, eviţi posibilele accidente când o manevrezi cu mâinile.

Fertilizarea legumelor

Se spune că în cenușă se găsesc în jur de 30 de nutrienţi necesari plantelor. Este bună ca să fertilizezi solul pentru: castraveţi, sfeclă roşie, roşii şi varză. Chiar dacă este ideal ca ea să fie pusă în pământ toamna, poţi prepara un mix din cenuşă şi apă chiar şi vara. La 10 litri de apă ai nevoie de 1 pahar de cenuşă. Toarnă o treime din apă, fierbinte în găleată, adaugă cenuşă şi completează până la final cu apă rece. Amestecă şi lasă aşa timp de 2 zile. Apoi strecoară şi udă plantele.

Poţi aplica şi un tratament foliar cu cenușă. Cerne 300 gr de cenușă, apoi amestec-o cu puţină apă fierbinte. Toarnă într-o găleată de 10 litri şi dizolvă cu multă apă. Strecoară şi stropeşte legumele cu această infuzie.

Trandafiri sănătoşi, cu cenuşă

Şi florile au numeroase beneficii de pe urma utilizării unui pumn de cenuşă. Decoctul este util, spre exemplu, pentru a preveni instalarea păduchilor, mai ales la trandafirii puşi toamna, deci care în primăvara sunt foarte vulnerabili.
Şi chiar şi la muscate, cenuşa este utilă, pentru că e o sursă de calciu şi de potasiu. Poţi să o presari în ghiveci. De asemenea, o poţi amesteca cu apă, ca să obţii o pastă, pe care, tot aşa, o pui pe solul din ghiveci.

Cenuşa – Beneficii pentru plante

Iată de ce e bine să foloseşti cenușă:

  • conţine aproape toţi nutrienţii necesari plantelor, cu excepţia azotului;
  • e o sursă bună de potasiu şi de fosfor pentru o grădină;
  • poate fi obţinută din multe materiale, iar apoi valorificată. Nu arunca cenuşa dacă e făcută din: lemn, gunoi, coceni arşi, hârtie, tulpini de floarea-soarelui, scoarţă de copaci;
  • ideal este să o foloseşti atunci când solul este uscat. Aşadar, poţi amesteca cenuşa cu pământ dacă acesta din urmă nu e umed sau ud;
  • dacă o laşi în aer liber şi se umezeşte, îşi pierde din calităţi;
  • ideal este să foloseşti cenuşa toamna, când pământul se ară;
  • dacă pui cenuşa în pământ primăvara, rişti să inhibi germinarea seminţelor;
  • corectează aciditatea solului;
  • nu trebuie folosită pentru fertilizarea solurilor în care se afla plante ce iubesc mediul acid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`